Banjir: Nilai semula projek pembangunan baharu – KM

SERI NEGERI 6 Jan- Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali mengarahkan semua projek pembangunan baharu di negeri ini dinilai semula dengan mengambil kira risiko banjir.

Beliau berkata, penilaian itu perlu mengambil kira lokasi geografi muka bumi tempat yang rendah atau ‘wetland’ bagi tujuan pembangunan.

KETUA Menteri Melaka, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berucap pada sidang media di Pejabat Ketua Menteri, Seri Negeri, Ayer Keroh. Foto Iqmal Haqim Rosman

Katanya, pemaju dan pihak berkuasa tempatan (PBT) serta agensi berkaitan juga perlu mengambil kira aspek menyeluruh seperti sistem perparitan dan kolam takungan air.

“Penilaian dan kajian perlu dibuat sahaja di kawasan pembangunan yang dibina malah perlu juga meliputi kawasan lain dengan mengambil kira (faktor) pembeli dan penyewa tidak berdepan risiko merugikan mereka.

“Faktor taburan hujan juga perlu diambil kira, ini disebabkan cuaca tidak menentu, dahulu taburan hujan diterima sekitar 60 hingga 70 mililiter (ml) tetapi di Melaka kini hujan antara 170 hingga 200 ml,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Mesyuarat Post Exco di Bilik Bijasura di pejabatnya di sini hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

614
Previous post Banjir: Jawatankuasa Pengurusan Banjir di setiap JAPERUN – KM
Next post Pertukaran SUK perkara biasa – Ketua Menteri