CHINA: 14 ekor gajah liar balik ke habitat asal

0
176
KUMPULAN gajah liar dirakam menyeberang Sungai Yuan untuk kembali ke habitat asal. Foto - The Guardian (Reuters).

KUNMING 10 Ogos – Sekumpulan gajah liar Asia yang melakukan pengembaraan di Yunnan selama 110 hari kini balik semula ke habitat asal di Pu’er, selatan wilayah itu.

Menerusi rakaman yang dibuat pada Ahad kesemua 14 ekor gajah itu dilihat menyeberangi Sungai Yuan selepas mengembara sejauh 1,300 kilometer melalui tiga bandar dan lapan kaunti sejak 16 April.

Sepanjang perjalanan mamalia itu, tiada kes kematian dan kecederaan manusia dilaporkan susulan pelaksanaan langkah-langkah keselamatan oleh pihak berkuasa tempatan.

SEKUMPULAN gajah liarĀ  balik ke habitat asal di Pu’er, selatan wilayah itu. Foto -tangkap layar video Independent TV.

Setakat 8 Ogos, lebih 25,000 anggota polis dan petugas dikerah untuk memantau pergerakan kawanan gajah tersebut, selain menggunakan 973 dron serta menempatkan 15,000 kenderaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Menurut pihak berkuasa tempatan, lebih 150,000 penduduk telah dipindahkan ke kawasan lain bagi tujuan keselamatan, manakala sebanyak 180 tan makanan turut disediakan kepada kumpulan gajah tersebut.

Selain itu, 13 pakar dari Pusat Penyelidikan Gajah Asia Pentadbiran Perhutanan dan Padang Rumput Negara, Institut Zoologi Kunming, Universiti Yunnan, Universiti Perhutanan Beijing dan jabatan lain turut memberikan panduan saintifik dan sokongan teknikal sepanjang pengembaraan gajah tersebut.

Pihak berkuasa tempatan akan mendokumentasikan pengalaman mengendalikan keadaan itu untuk rujukan masa depan.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.