Dua daerah di Melaka terkesan banjir, 250 mangsa dipindahkan

Masa Membaca:52 Saat

AYER KEROH 28 Oktober – Mangsa banjir di Melaka terus meningkat pagi ini dengan jumlah mangsa dipindahkan kini mencecah 250 orang, setakat 8 pagi tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Leftenan Kolonel Kamarulsyah Muslim berkata, kesemua mangsa itu terdiri daripada 66 keluarga yang ditempatkan di empat buah pusat pemindahan sementara (PPS).

Katanya, bencana itu kini membabitkan dua daerah iaitu di Alor Gajah dan Melaka Tengah, dengan yang terbaharu membabitkan Kampung Lanjut Manis, Krubong.

“Secara keseluruhan, seramai 34 mangsa berada di PPS Balai Raya Kampung Tanjong Rimau Luar, 43 di PPS Balai Raya Gadek, 116 di SMK Seri Pengkalan dan 57 mangsa di PPS Kampung Lanjut Manis yang dibuka pada jam 1 pagi tadi,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini, antara kawasan yang terjejas banjir ialah Kampung Tanjong Rimau, Kampung Gadek, Pengkalan, Taman Seri Bayu II, Kampung Panchor, Kampung Beringin dan Kampung Lanjut Manis.

“Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka akan terus melakukan pemantauan berterusan di kawasan terjejas, selain memantau paras air di sungai berhampiran,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

3129
Previous post Kes dana Armada: Syed Saddiq diperintah bela diri
Next post Peguam Shafee lepas, bebas kes LHDN dan ubah wang haram RM9.5 juta