Jumlah mangsa banjir Melaka menurun

0
203
KHEMAH yang disediakan untuk menempatkan mangsa banjir di salah satu PPS yang dibuka di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Sin Wah, Durian Tunggal.

AYER KEROH 22 Okt. – Jumlah mangsa banjir di negeri ini mencatat penurunan  kepada 849 orang setakat petang tadi, menurut Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka, Leftenan Kolonel PA Cuthbert John Martin Quadra.

Menurutnya, semua mangsa banjir kini ditempatkan di 12 pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh negeri.

Jelasnya, sebanyak 52 kawasan terjejas dalam bencana berkenaan.

“Mengikut pecahan, di Melaka Tengah seramai 84 penduduk dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Merdeka,  SK Krubong (78),  Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Mutahir (4) , SK Batu Berendam 2 (23), SK Ayer Molek (199) dan SMK Bukit Katil (87).

“Di Jasin pula adalah di SK Tehel (122), SMK Seri Bemban (62) dan Sekolah Kebangsaan Jenis Cina (SKJC) Shuh Yen (77)

“Manakala di daerah Alor Gajah, SK Durian Tunggal (49) ,Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Sin Wah (44) dan SK Telok Berembang (10) ” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, daripada 15 PPS yang dibuka sejak kelmarin, tiga sudah ditutup semalam selepas mereka yang terjejas pulang ke rumah sebaik keadaan banjir pulih.

“Tiga PPS yang ditutup ini ialah Balai Raya Kampung Gadek, Dewan Japerun Durian Tunggal dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum,” katanya.

Kelmarin hujan lebat berterusan lebih lima jam menyebabkan beberapa laluan utama di negeri ini dinaiki air.

Bencana tersebut turut meragut nyawa seorang anggota bomba daripada Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah, Pegawai Bomba Kanan II, Mohd. Diya Che Jusoh, 46, yang meninggal dunia di Hospital Melaka akibat insiden lemas di Kampung Sungai Putat.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.