KPDNHEP, MAFI cari penyelesaian bekalan telur ayam kurang

Masa Membaca:1 Minit, 36 Saat

JERANTUT, 8 Feb – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) berusaha mencari penyelesaian terbaik bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan telur ayam yang didakwa akan berlarutan sehingga Ramadan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid berkata pihaknya telah menerima aduan berhubung kekurangan bekalan telur dan inisiatif bagi menyelesaikan isu itu dilakukan bersama MAFI dalam memastikan semua pihak tidak terbeban.

“Isu ini di bawah pemerhatian kementerian kerana beberapa bulan lagi akan tiba Ramadan, sudah tentu pembekal dan peniaga kuih raya seumpamanya memerlukan bekalan telur.

Perkara ini melibatkan harga dan bekalan, jadi dua aspek ini dibincangkan secara terperinci. Kalau harga stabil, tapi bekalan tidak ada pun akan jadi masalah, ” katanya pada sidang media selepas merasmikan stesen minyak 5 Petrol Batu Balai, di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Five Petroleum Malaysia Sdn Bhd Datuk Juhari Abdul Ghani dan Pengarah Urusannya Datuk Seri Dr King Lim.

Semalam, media melaporkan Gabungan Persatuan Peladang Ternakan Malaysia (FLFAM) menjangka masalah kekurangan bekalan telur ayam di pasaran berlarutan sehingga Ramadan yang didakwa berpunca daripada kenaikan kos pengeluaran di pihak penternak.

Mengikut data, rakyat Malaysia menggunakan kira-kira 30 juta biji telur ayam sehari atau 930 juta sebulan di seluruh negara.

Selain itu, Rosol memaklumkan 2,410 pemeriksaan penentuan harga maksimum ayam dan telur ayam dilaksanakan di seluruh negara bermula Sabtu lepas hingga semalam membabitkan 48 pemborong dan 2,362 peruncit.

Sementara itu, Lim ketika ditemui Bernama berkata pihaknya menyasarkan untuk membuka 100 stesen minyak di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak menjelang 2023.

Katanya sehingga kini 42 rangkaian stesen minyak jenama itu telah beroperasi dan kira-kira 15 stesen baharu lagi akan dibuka pada April ini.

“Kami akan berusaha untuk mencapai sasaran tersebut malah Five Petroleum Malaysia telah menerima lebih 200 permohonan untuk menyertai perniagaan stesen minyak menerusi jenama 5 Petrol ini,” katanya. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

686
Kongsi :
Previous post Koroner ada kuasa dengar prosiding komital terhadap bekas Peguam Negara – Mahkamah Rayuan
Next post ‘Port’ judi dalam ladang sawit diserbu
Ubah saiz-+=