Lembu bertindak agresif dalam Operasi Ternakan Merayau- MPAG

ALOR GAJAH 31 Jan- Operasi Ternakan Merayau sekitar Kampung Ayer Limau dan Kampung Brisu gagal ekoran haiwan ternakan itu bertindak agresif ketika cuba didekati penguat kuasa Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG).

Yang Dipertua MPAG, Mohd Fadhil Hassan berkata, bertindak atas aduan orang awam, sepasukan penguat kuasa MPAG menjalankan operasi di lokasi berkenaan pada 29 Jan lalu bermula jam 12 tengah malam hingga 7 pagi.

Katanya, dalam operasi terbabit, sebanyak dua kali percubaan menangkap lembu ternakan dilakukan namun gagal.

Menurutnya, selain haiwan ternakan agresif pihaknya turut mengambil kira faktor keselamatan penguat kuasa dan pengguna yang melalui jalan itu.

“Banyak aduan diterima kerana lembu-lembu ternakan ini mengganggu lalu lintas, najis bersepah dan ada yang masuk ke halaman rumah orang.

“Operasi ini dijalankan secara berkala di bawah peruntukan Akta Kerajaan Tempatan 1976 Undang-undang Kecil Pelesenan Haiwan Ternakan (Majlis Perbandaran Alor Gajah) 2012,” katanya ketika dihubungi.

Mohd Fadhil berkata, operasi sama akan diteruskan dari masa ke semasa bagi memastikan tiada ternakan merayau di tempat awam.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1204
Previous post Lapangan Terbang Istanbul paling sibuk di Eropah
Next post Zoo Melaka terbaik di Malaysia