MAIM cadang bina pusat penjagaan warga emas

Masa Membaca:57 Saat

DURIAN TUNGGAL 14 September – Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) bercadang mewujudkan sebuah pusat penjagaan warga emas khusus untuk mereka yang tidak mempunyai waris.

Timbalan Pengerusi MAIM Datuk Wira Md Rawi Mahmud berkata, menerusi cadangan itu warga emas tidak mempunyai waris bukan sahaja mempunyai tempat untuk berlindung sebaliknya kebajikan mereka juga terjamin.

“Kes warga emas yang tidak mempunyai waris di Negeri Melaka jarang kami terima, namun jika ada mereka berkenaan terpaksa dirujuk ke rumah penjagaan di Muar, Johor.

“Berikutan itu kami rancang untuk wujudkan rumah penjagaan bagi warga emas tidak mempunyai waris di Melaka Tengah,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas melawat mangsa kebakaran di Kampung Belimbing Dalam, di sini, hari ini.

Md Rawi berkata, rumah penjagaan berkenaan dijangka dibina di tanah rizab milik MAIM namun lokasi yang sebenar belum diputuskan lagi.

Menurutnya, perkara itu akan dibawa ke peringkat mesyuarat ahli majlis hal ehwal Islam bagi mendapatkan persetujuan.

“Setakat ini MAIM belum ada rumah penjagaan, namun jika direalisasikan kelak pengurusan warga emas akan menjadi lebih mudah. Saya amat berharap cadangan ini mendapat maklum balas yang positif dan dapat dilaksanakan,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

3139
Kongsi :
Previous post Harga petrol RON97 turun lima sen, RON95 dan diesel kekal
Next post Japen pergiat promosi sambutan Hari Malaysia 2022 di pelbagai medium
Ubah saiz-+=