Masyarakat disaran guna ciri Bluetooth MySJ Trace di tempat awam

Masa Membaca:1 Minit, 45 Saat

PUTRAJAYA, 28 Dis – Kementerian Kesihatan (KKM) menyarankan agar ciri Bluetooth Tenaga Rendah (BLE) MySJ Trace di aplikasi MySejahtera digunakan oleh masyarakat ketika berada di tempat awam, dalam pengangkutan awam, di kedai makan dan pusat membeli-belah.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata MySJ Trace menggunakan teknologi BLE bagi mengesan kontak rapat iaitu individu yang berada dalam jarak dan waktu tertentu dengan kes positif COVID-19.

Beliau berkata sekiranya individu yang dikesan positif bersetuju berkongsi maklumat dengan KKM barulah notifikasi akan dihantar kepada individu sebagai kontak kasual.

“Maklumat itu hanya terkandung dalam telefon anda. Hanya jika anda mahu berkongsi bagi kebenaran itu sahaja. Kami tidak menyimpan maklumat itu. Kalau tidak, Apple and Google tidak akan lulus penambahbaikan ini sebab mereka sangat prihatin dengan data peribadi,” katanya pada sidang media hari ini.

Beliau berkata ketika ini, KKM hanya menggalakkan dan menasihati masyarakat untuk menggunakan ciri itu namun tidak menolak kemungkinan mewajibkannya untuk kemasukan ke premis jika penggunaan MySJ Trace tidak menggalakkan.

Khairy berkata ciri MySJ Trace akan membantu KKM dari segi pengesanan kontak dan memastikan masyarakat hidup bersama COVID-19 dalam suasana selamat serta bertanggungjawab dengan data, teknologi dan peranti memastikan tiada tindakan drastik seperti sekatan.

MySJ Trace merupakan antara fungsi mudah alih pengesanan kontak menggunakan pendekatan dorongan masyarakat dengan telefon bimbit pengguna akan saling bertukar maklumat apabila berada dalam jarak tertentu.

Pertukaran maklumat itu adalah satu interaksi antara pengguna MySJ Trace yang membolehkan identifikasi individu yang pernah berada berdekatan dengan seorang lagi individu yang positif COVID-19.

Selain itu, Khairy berkata pertemuan dengan beberapa persatuan secara maya telah sepakat menyuarakan usaha memperketat saringan di pintu masuk premis dan menggalakkan penggunaan MySJ Trace.

Antaranya Persatuan Rantaian Peruncit Malaysia (MRCA), Majlis Acara Perniagaan Malaysia (BECM), Persatuan Penganjur dan Pembekal Persidangan dan Pameran Malaysia (MACEOS), Persatuan Pengurusan Kompleks (PPK) Malaysia, Prasarana Bhd dan Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma).

Beliau juga berkata aspek pengudaraan akan dipertingkat bagi memastikan usaha memutuskan rantaian penularan yang berkesan.

Khairy turut menyeru masyarakat agar memberi kerjasama kepada pengurus premis dan pegawai keselamatan yang meminta untuk menyemak status mereka di aplikasi MySejahtera.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1481
Kongsi :
Previous post Sela masa dos penggalak dipendekkan kepada tiga bulan bagi penerima vaksin Pfizer, Astrazeneca
Next post Jumlah negara berisiko tinggi varian Omicron kini 18- Khairy
Ubah saiz-+=