Najib dakwa saman 1MDB penyalahgunaan proses mahkamah

KUALA LUMPUR, 14 April – Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa bahawa saman sivil US$8 bilion yang difailkan oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan empat anak syarikatnya terhadap beliau adalah penyalahgunaan proses mahkamah, apabila nama pesalah sebenar yang menyebabkan kerugian besar dana kekayaan kerajaan itu, telah dikeluarkan daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Bekas perdana menteri itu berkata tindakan 1MDB dan empat anak syarikatnya menimbulkan syak wasangka dan tindakan itu adalah tidak jujur ​​di pihak mereka semasa memfailkan saman dengan mengekalkan nama beliau sebagai seorang daripada defendan.

Empat anak syarikat itu ialah 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited, dan Global Diversified Investment Company Limited yang berpangkalan di British Virgin Islands (dahulunya dikenali sebagai 1MDB Global Investments Limited).

“Ia jelas daripada writ saman yang dipinda bahawa pesalah yang pada mulanya dinamakan telah disingkirkan. Ini menimbulkan syak wasangka dan tidak jujur ​​di pihak plaintif dalam memfailkan saman ini, sekali gus penyalahgunaan proses,” dakwa Najib.

Bagaimanapun, Najib, 68, tidak menyatakan nama defendan, yang digugurkan daripada saman itu. -BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

11

Share and Enjoy !

Shares
Previous post PLUS jangka dua juta kenderaan pada hari puncak ketika Aidilfitri
Next post MyICE: Melaka sasar 100 persatuan rebut geran RM1 juta