Aidilfitri: Peniaga santan berdepan kerugian sehingga RM10,000

Masa Membaca:52 Saat

BATU BERENDAM 2 Mei – Seorang Peniaga santan di Pasar Borong, di sini berdepan kerugian sehingga RM10,000 selepas ramai pelanggan membatalkan tempahan pada saat akhir selepas Hari Raya Aidilfitri diumum sehari lebih awal.

Pengusaha Santan Segar Anakku Berkat, Fazilah Mohamad Salleh berkata pengumuman sambutan Hari Raya Aidilfitri pada Isnin amat mengejutkan dan diluar jangkaan.

Katanya, dia terpaksa menanggung kerugian sehingga RM10,000 berikutan ramai pelanggannya membatalkan pembelian santan saat akhir.

“Bila berlaku keadaan seperti ini memang saya berdepan dengan kerugian kerana banyak tempahan diterima terpaksa dibatalkan.

“Saya banyak terima tempahan daripada peniaga jadi apabila sudah raya mereka tidak berniaga, ada peniaga ambil 40 kilogram (kg) hingga 60 kg untuk meniaga lemang dan dodol.

“Sekarang ini saya cuba telefon pelanggan yang sudah buat tempahan untuk mendapatkan kepastian sama ada tempahan dibuat itu mereka akan diambil atau sebaliknya. Jika mereka masih mahu kami akan siapkan,” katanya.

Tinjauan Melaka Hari Ini (MHI) di Pasar Borong itu mendapati hanya dua buah kedai sahaja dibuka dan selebihnya tutup.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1718
Previous post Seronok beraya, jangan abai SOP, keselamatan diri – KM
Next post Aliran trafik di lebuh raya arah utara perlahan