Tawaran iklan jualan keahlian, lambang PBPM adalah palsu – Bukit Aman

Masa Membaca:56 Saat

KUALA LUMPUR, 21 Julai – Tawaran iklan jualan keahlian dan lambang Persatuan Bekas Polis Diraja Malaysia (PBPM) yang kini tular di media sosial adalah palsu, kata Setiausaha Polis Malaysia Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin.

Sehubungan itu, beliau berkata polis menjalankan siasatan terhadap individu yang bertanggungjawab menyebarkan iklan berkenaan.

PDRM mengesan satu iklan di media sosial yang mempromosikan jualan keahlian dan lambang ahli kehormat PBPM dan menurut hantaran itu ahli yang menggunakan lambang berkenaan akan diberi keistimewaan seperti perkhidmatan pengiring polis dengan bayaran RM300 bagi 10 kilometer.

Iklan itu turut menyebut bahawa pemilik kenderaan boleh memasang cermin gelap dan tiada tindakan pihak berkuasa sekiranya memandu dalam keadaan mabuk, katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut iklan itu, orang ramai yang berminat diminta menghubungi seorang individu menerusi nombor telefon tertera dalam iklan berkenaan.

Noorsiah berkata tiada sebarang keistimewaan sedemikian yang wujud atau ditawarkan kepada mana-mana pihak seperti didakwa.

“PDRM menasihatkan orang ramai yang menerima iklan promosi berkenaan supaya tidak terpengaruh atau berhubung dengan penama dinyatakan.

“Masyarakat juga dinasihatkan agar merujuk saluran media rasmi PDRM bagi mengelak menjadi mangsa penipuan,” katanya.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1497
Kongsi :
Previous post Melaka cari pengganti Tiger Woods
Next post Saksi sahkan Bella berusia 15 tahun pada tahun 2020
Ubah saiz-+=