Bank tidak kenakan faedah terkompaun, caj lewat bayar moratorium

Masa Membaca:1 Minit, 15 Saat

PUTRAJAYA 29 Jun – Bank-bank tidak akan mengenakan faedah terkompaun dan caj penalti lewat bayaran bagi moratorium enam bulan di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Ketika menegaskannya, beliau berkata kerajaan membangkitkan perkara itu dan telah mendapat persetujuan bank-bank dalam pertemuan mereka baru-baru ini.

“Buat laporan serta aduan sekiranya pihak bank bertindak menaikkan faedah terkompaun serta caj penalti (ke atas moratorium itu),” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kemudahan moratorium enam bulan yang diberikan kepada semua peminjam individu yang melibatkan semua peringkat pendapatan.

Mengulas selanjutnya, Tengku Zafrul turut mengingatkan peminjam yang berhasrat memohon moratorium itu agar menghubungi bank masing-masing berhubung kaedah bayaran balik berkaitan.

“Setiap bank mempunyai skim berbeza dan anda (peminjam) perlu membincangkan perkara ini dengan bank masing-masing,” katanya.

Beliau juga menyifatkan moratorium di bawah PEMULIH itu dapat membantu kalangan peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menguruskan aliran mudah tunai ketika tempoh mencabar pada masa ini.

“Kita telah nasihatkan bank-bank untuk terus memberi kelulusan automatik kepada mereka yang terkesan, termasuk daripada kalangan kategori B40, M40 dan T20,” katanya.

Selain itu, Tengku Zafrul juga optimis bahawa sistem kewangan domestik mampu menangani impak susulan langkah penangguhan bayaran balik pinjaman tersebut.

“Berdasarkan perbincangan saya dengan (wakil) bank-bank, mereka juga turut terkesan…namun saya menganggapnya (moratorium) adalah langkah yang diperlukan bagi menyokong keperluan rakyat,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

358
Kongsi :
Previous post 74 peratus rakyat Melaka sudah daftar vaksin
Next post Polis tidak lindung, siasat dakwaan wanita dihubungi anggota selepas mohon kebenaran rentas negeri
Ubah saiz-+=