Bomba ‘cilik’ padam api

MASJID TANAH 18 Feb – Program Kelab Keselamatan Kebakaran Kanak-kanak (3K) akan diperluaskan lagi bagi memberikan pendedahan kepada kanak-kanak mengenai persediaan dalam menghadapi insiden kebakaran.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Masjid Tanah, Mohd Hairi Affendy Razali berkata, acara membabitkan Kelab 3k dianjurkan setiap tahun di bawah Program Pembelajaran dan Kesedaran Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Katanya, inisiatif dijalankan JBPM itu akan diteruskan demi memberi pendedahan asas kepada masyarakat mengenai persediaan kebakaran.

“Aktiviti Kelab 3K ditumpukan kepada kanak-kanak dengan harapan dapat memupuk pengetahuan dan kefahaman asas tentang keselamatan kebakaran.

“Kita akan mendedahkan kepada mereka berkaitan pencegahan asas insiden kebakaran seperti teknik Berhenti-Rebah-Guling-Merangkak.

“Apa yang menarik ketika program dijalankan peserta ini berpeluang merasai pengalaman seperti anggota bomba dan mengenakan pakaian bomba,” katanya, semalam.

Terdahulu, seramai 35 kanak-kanak dari Sekolah Tadika Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Ramuan China Besar menyertai program itu yang diadakan di Balai Bomba Masjid Tanah.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

569
Previous post Melaka United tewas, tapi meyakinkan
Next post Cadangan buka sempadan MPN hasil persetujuan bersama – Muhyiddin