Jambatan Dengkil dibuka kepada awam akhir Januari depan – Amirudin

Masa Membaca:2 Minit, 0 Saat

DENGKIL, 28 Dis – Jambatan Dengkil di Sungai Langat di sini yang runtuh pada 17 Dis lepas dijangka siap dibaiki sepenuhnya dan dibuka untuk laluan kenderaan pada akhir Januari depan, kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari.

Beliau berkata pada masa ini kerja-kerja pembaikan jambatan yang menghubungkan Dengkil ke Banting itu sudah mencapai kemajuan 30 peratus.

“Pihak Jurutera Daerah menjangkakan tarikh paling awal adalah pada 20 Jan depan, kita akan lengkapkan dan (jambatan) dibuka semula dua atau tiga hari kemudian selepas mendapat taraf selamat,” katanya kepada pemberita selepas meninjau lokasi jambatan itu hari ini.

Jambatan tersebut runtuh pada 17 Dis akibat hakisan dan kejadian banjir pada keesokan harinya memburukkan keadaan.

Sementara itu, Amirudin berkata kerajaan negeri akan memperluaskan bantuan banjir kepada mereka yang terjejas akibat bencana itu yang turut meliputi pertanian, perniagaan dan persekolahan.

“(Bantuan) akan diumum dari semasa ke semasa sebab sekarang ni kita nak selesaikan mangsa banjir di rumah dan yang telah meninggal dunia.

“Lepas ni baru kita tengok tanah pertanian, sekolah dan perniagaan. Saya tahu petani pun banyak berdepan dengan masalah kebun dan ladang mereka yang terkesan, kedai dan perkilangan juga ada yang terkesan.

“Memang kita nak bantu semua tapi kita lihat pada kemampuan dan keupayaan kita. Buat masa ini, kita tumpu pembersihan dan mengagihkan bantuan sokongan asas,” katanya.

Mengenai bantuan wang ihsan bencana, beliau berkata kerajaan negeri menganggarkan lebih 30,000 keluarga yang terlibat dengan banjir akan mendapat bantuan itu.

Beliau berkata bantuan itu akan mula diagihkan esok kepada 9,000 keluarga yang tinggal di pusat pemindahan sementara (PPS).

“Saya mula nak agih esok yang ada di PPS, yang dah balik kita akan cuba panggil dan dalam masa yang sama kita akan kenal pasti pula yang tidak berpindah ke PPS.

“Di Sepang sahaja kita ada 9,000 keluarga yang tidak berpindah, jadi setakat ini ada 18,000 keluarga. Angkanya saya rasa mencecah lebih 30,000 keluarga kerana di daerah lain, kita tak sempat nak kenal pasti mangsa yang terlibat,” katanya.

Pada 21 Dis lepas, Amirudin mengumumkan bantuan wang ihsan bencana kepada semua penduduk yang terkesan akibat banjir di negeri itu meliputi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa yang meninggal dunia akibat banjir serta bantuan RM1,000 setiap keluarga yang terkesan bencana banjir.

Antara bantuan lain yang turut diumum adalah bantuan kesihatan, pengecualian bil air selama sebulan, penangguhan pinjaman kepada usahawan Hijrah Selangor serta pungutan sisa pepejal.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1229
Kongsi :
Previous post Amaran cuaca waspada dengan hujan lebat di Sabah, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor
Next post Omicron: Masih terlalu awal untuk sekat umat Islam mengerjakan umrah – Khairy
Ubah saiz-+=