Kerajaan kekal subsidi minyak masak kampit satu kilogram

Masa Membaca:2 Minit, 17 Saat

PUTRAJAYA, 22 Jun – Kerajaan masih mengekalkan subsidi minyak masak dengan jumlah sebanyak RM4 bilion untuk tahun ini bagi menanggung kategori minyak masak kampit satu kilogram (kg), kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata program subsidi yang telah bermula sejak Jun 2007 itu merupakan subsidi yang ditanggung oleh kerajaan bagi minyak masak kampit berharga RM2.50 satu kilogram untuk kegunaan Keluarga Malaysia golongan B40, berbanding harga pasaran sebenar iaitu RM9.00.

“Minyak masak yang disubsidi oleh kerajaan ialah sebanyak 60,000 tan metrik sebulan, melebihi daripada keperluan sebenar pengguna iaitu sebanyak 55,000 tan metrik sebulan,” katanya dalam sidang media di sini hari ini, yang turut menjelaskan mengenai kekeliruan berhubung subsidi minyak masak.

Menurutnya tahun lepas jumlah subsidi minyak masak yang ditanggung kerajaan adalah RM2.2 bilion manakala pada 2020 sebanyak RM500 juta.

Dalam sidang media itu Ismail Sabri menjelaskan subsidi untuk minyak masak berbotol satu kg, dua kg, tiga kg dan lima kg tidak diteruskan bermula 1 Julai ini kerana ia adalah program subsidi sementara yang diperkenalkan kerajaan sewaktu pandemik COVID-19 bagi membantu Keluarga Malaysia yang terkesan.

Menurutnya program subsidi sementara untuk minyak masak berbotol yang diperkenalkan pada Ogos 2021 pada asalnya hanyalah untuk tempoh tiga bulan sahaja dengan kos RM55 juta sebulan, namun program itu bersambung selepas tiga bulan.

Bagaimanapun katanya kerajaan mendapati minyak masak berbotol yang disubsidi itu banyak diselewengkan oleh pihak industri, komersial dan aktiviti penyeludupan.

“Sehubungan itu, kerajaan membuat keputusan mulai 1 Julai 2022 untuk tidak lagi menyambung subsidi bagi minyak masak berbotol kerana tidak lagi menepati objektif awal program untuk membantu golongan terkesan ketika pandemik.

“Sekarang sudah tidak ada pandemik, maksudnya bukan tidak ada (COVID-19), kita sudah di fasa peralihan endemik. Jadi tiada keperluan lagi macam masa pandemik,” katanya.

“Untuk itu, subsidi minyak masak kampit sahaja yang akan diteruskan dan kerajaan yakin subsidi sebanyak 60,000 tan metrik sebulan adalah mencukupi untuk kegunaan Keluarga Malaysia,” kata Ismail Sabri.

Sementara itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata bekalan minyak masak berbotol dan paket bersubsidi akan terus dipantau bagi memastikan harga terkawal dan tiada unsur ketirisan.

“Penguatkuasaan akan dilipat gandakan bagi memastikan tiada ketirisan dalam penggunaan minyak masak,” katanya kepada pemberita selepas sidang media Ismail Sabri.

“Kita ada lebih 2,000 anggota penguat kuasa, 72 Pusat Arahan Penguatkuasaan (ECC) yang dapat bergerak pantas apabila ada aduan dan hampir 1,000 pegawai pemantau harga yang membantu memantau keadaan bagi memastikan tidak berlaku ketirisan dalam penggunaan minyak masak,” katanya.

Nanta berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan aktif membuat advokasi supaya pengguna faham dengan keadaan dan membantu supaya menghadkan pembelian minyak masak kampit satu kilogram yang bersubsidi.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1225
Kongsi :
Previous post Remaja maut kemalangan tiga kenderaan
Next post Pertuduhan penyanyi Yasin tanam 17 pokok ganja, kekal
Ubah saiz-+=