KPM nafi skala gred SPM tular milik Lembaga Peperiksaan

Masa Membaca:58 Saat

KUALA LUMPUR 12 Jun – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menafikan bahawa ‘Skala Gred SPM’ yang tular di media sosial adalah daripada Lembaga Peperiksaan kementerian itu.

KPM dalam kenyataan berkata ‘Skala Gred SPM’ itu menggambarkan seolah-olah ia gred pemarkahan sebenar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020 serta boleh mengelirukan orang ramai, terutamanya ibu bapa dan calon peperiksaan itu.

“Adalah ditegaskan bahawa ‘Skala Gred SPM’ yang tular tersebut adalah bukan milik Lembaga Peperiksaan, KPM.

“Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan polis pada jam 10.31 malam hari ini (semalam) dan juga laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia bagi siasatan lanjut,” kata KPM dalam kenyataan semalam.

Kenyataan itu menyebut dakwaan tersebut mencemar imej, kewibawaan dan kredibiliti Lembaga Peperiksaan sebagai badan pentaksiran negara dan menggugat ketenteraman awam.

Kenyataan itu merujuk kepada hantaran di media sosial Facebook milik ‘MamaMia Mia’ hari ini mengenai ‘Skala Gred SPM’ dengan kapsyen “Patut aku pelik budak2 sekarang berderet A.” dan “#bilasekolahdipolitikkan”.

Skala gred yang kini tular itu menunjukkan jadual skala markah diturunkan, antaranya untuk Matematik Tambahan, pelajar mendapat A- meskipun memperoleh skor hanya 50, manakala Bahasa Inggeris dan Melayu, dengan skor 66, pelajar memperoleh A-.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1173
Kongsi :
Previous post Tersangkut jaring punca ikan lumba-lumba mati
Next post Kerajaan belum cadang beri vaksin kepada pelajar SPM 2021
Ubah saiz-+=