Malaysia berpeluang juarai BAMTC – Aaron

Masa Membaca:1 Minit, 27 Saat

KUALA LUMPUR, 10 Feb – Pemain beregu lelaki utama negara, Aaron Chia optimis Malaysia berpeluang besar menjuarai Kejohanan Badminton Berpasukan Campuran Asia 2023 (BAMTC) di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang berlangsung dari 14 hingga 19 Feb ini.

Aaron berkata di atas kertas, Malaysia boleh meraih kejuaraan sulung pada BAMTC memandangkan skuad kali ini menampilkan barisan pemain kuat antaranya jaguh perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia serta beregu wanita nombor satu negara, Pearly Tan-M. Thinaah.

“Sebelum ini menang acara beregu campuran pada Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, jadi kejayaan tersebut memberi motivasi tinggi kepada kami pada BAMTC,” katanya kepada pemberita selepas hari terakhir kem latihan pusat menjelang BAMTC di sini hari ini.

Malaysia selaku pilihan keempat kejohanan di Dubai diundi dalam Kumpulan B bersama-sama India, Kazakhstan dan pasukan tuan rumah.

Dalam pada itu, Aaron berkata beliau sudah bersedia untuk digandingkan bersama mana-mana pemain beregu lelaki sama ada gandingan profesional Ong Yew Sin atau Teo Ee Yi pada BAMTC kali ini.

“Saya rasa sentiasa sedia kerana acara berpasuka siapa pun boleh turun bermain sebagai beregu,” katanya.

Aaron sebelum ini pernah digandingkan bersama Teo Ee Yi ketika membawa cabaran negara dalam Piala Thomas bagi edisi 2022 dan 2018.

Pasangan Aaron, Soh Wooi Yik pula menegaskan tidak akan memandang ringan gandingan India biarpun salah seorang pemain utama mereka, Satwiksairaj Rankireddy difahamkan digugurkan pada BAMTC kali ini akibat kecederaan.

“Cabaran memang ada kerana mereka akan gunakan scratch pair. Jadi, susah juga untuk nilai acara mereka kerana sekiranya bertemu, pasangan sedia ada kita sudah biasa,” katanya.

Beliau juga nekad untuk memberikan aksi terbaik bagi membantu pasukan negara mencapai sasaran sekurang-kurangnya ke separuh akhir seperti ditetapkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1058
Kongsi :
Previous post Hadiah RM5,000 menanti pemenang utama cipta logo Tahun Melawat Melaka 2024
Next post Koperasi keluarga bantu 90 asnaf
Ubah saiz-+=