Melaka agih 3,000 tablet bantu anak asnaf hadapi PdPR

Masa Membaca:48 Saat

SERI NEGERI 18 Jun – Kerajaan Melaka akan mengagihkan 3,000 tablet pembelajaran bagi membantu anak-anak dari golongan asnaf dan penerima bantuan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) menghadapi sesi Pengajian dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh.

Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, insentif dengan peruntukan berjumlah RM3 juta itu akan turut disertakan bersama langganan internet selama setahun.

Katanya, bantuan berupa pemberian secara ‘one-off’ RM1,000 untuk alat pembelajaran itu akan diberikan kepada keluarga asnaf yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga anak di bawah tanggungan yang masih bersekolah atau menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

“Peruntukan ini akan membantu 3,000 pelajar asnaf bagi meneruskan pembelajaran di rumah dengan selesa dan sekali gus mengelakkan daripada keciciran dalam pelajaran,” katanya dalam pengumuman khas Pakej Rangsangan Ekonomi Melakaku Maju Jaya 2021: Sejahtera Bersama yang dipancarkan secara langsung dari Seri Negeri, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

790
Kongsi :
Previous post Nelayan, pengawal keselamatan, pengusaha kedai gunting dan TASKA Melaka terima bantuan RM350
Next post Asnaf, mualaf Melaka bakal terima bantuan khas Aidiladha
Ubah saiz-+=