MOTAC sasar kedatangan lima juta pelancong China ke Malaysia tahun ini – Tiong

Masa Membaca:1 Minit, 29 Saat

SEPANG, 22 Jan – Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyasarkan kedatangan lima juta pelancong China ke Malaysia tahun ini berbanding 3.1 juta pada 2019, kata Menterinya Datuk Seri Tiong King Sing.

Tiong berkata sasaran itu ditetapkan, susulan keputusan negara itu membuka semula sempadan pada 8 Jan lepas, selepas tiga tahun sekatan yang dilaksanakan berikutan pandemik COVID-19.

“Kita gembira lihat kedatangan pelancong ke negara ini untuk pacu sektor pelancongan dan ekonomi negara.

“Saya ucapkan selamat datang ke Malaysia dan berharap pelancong dari negara lain juga melawat Malaysia,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan cenderamata sempena Tahun Baharu Cina kepada pelancong dari Hong Kong dan China, yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.

Beliau berkata sasaran tersebut dijangka tercapai, apabila China menyambung semula perkhidmatan lawatan berkumpulan ke 20 negara termasuk Malaysia, bermula 6 Feb ini.

Negara yang tersenarai ialah Thailand, Indonesia, Kemboja, Maldives, Sri Lanka, Filipina, Rusia, Singapura, Laos, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Kenya, Afrika Selatan, Rusia, Switzerland, Hungary, New Zealand, Fiji, Cuba dan Argentina.

Tiong turut memberi jaminan setiap pelancong China yang memasuki negara ini, telah menjalani ujian saringan COVID-19 sebelum berlepas dan meminta rakyat Malaysia untuk terus mengutamakan kesihatan diri, di samping menjaga prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang penularan pandemik COVID-19.

“Walaupun COVID-19 masih ada tetapi kita kena bergerak ke hadapan, kita sama-sama jaga kesihatan kendiri dan kita kena bergerak ke hadapan,” katanya.

Baru-baru ini Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), dilaporkan menaruh kepercayaan penuh kepada Kementerian Kesihatan (KKM) menguruskan ketibaan pelancong China, sama seperti yang mereka lakukan dengan pengembara lain dari seluruh dunia.

Tiong turut meminta pelbagai pihak untuk bekerjasama dengan MOTAC menjayakan promosi pelancongan bagi merancakkan semula sektor terbabit.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1302
Kongsi :
Previous post Op Selamat – 19: 809 kemalangan direkodkan di sekitar ibu negara
Next post Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka diserbu pengunjung
Ubah saiz-+=