Penganjur siasat punca keracunan pemain badminton M’sia, Thailand di Indonesia Masters

Masa Membaca:1 Minit, 17 Saat

JAKARTA, 11 Jun – Jawatankuasa penganjur kejohanan Badminton Masters Indonesia 2022 sedang menyiasat kes disyaki keracunan makanan yang dialami pemain jemputan dari Malaysia dan Thailand setelah sarapan pagi di hotel, pada Jumaat.

Jurucakap Pengurus Pusat Persatuan Bulu Tangkis Seluruh Indonesia Broto Happy berkata pihaknya amat bersimpati dan prihatin atas perkara tersebut yang diketahuinya melalui sosial media.

“Setakat ini, belum ada laporan rasmi yang dibuat pemain mahupun pengurus pasukan kepada jawatankuasa penganjur mengenai keracunan makanan,” katanya dalam satu kenyataan.

Namun beliau berkata pemain terlibat telah dirawat di hospital yang tiada kaitan dengan jawatankuasa penganjur atau hotel rasmi kejohanan.

Tempat makan para pemain dan pegawai juga dipisahkan dengan tetamu hotel mulai hari ini untuk mencegah kejadian berulang.

Setelah koordinasi dengan jawatankuasa penganjur, Persekutuan Badminton Dunia (BWF) menggesa pengurus pasukan mengingatkan pemain agar berhati-hati memesan makanan dari luar hotel atau makan makanan tertentu.

Sementara itu, Broto berkata hasil ujian makmal mendapati pemain yang dirawat berkemungkinan mengambil makanan yang tidak sihat atau mengandungi bakteria dan bukan akibat keracunan makanan.

“Kalau keracunan makanan, kesannya serta-merta,” kata Dr Grace Corlesa Joselini yang merupakan doktor kejohanan, sambil menambah pemain yang menginap di dua hotel rasmi kejohanan bebas memesan makanan secara dalam talian atau makan di restoran berhampiran.

Malam tadi, media dalam talian melaporkan lima pemain Malaysia dan beberapa pemain Thailand mendapatkan rawatan di hospital akibat keracunan makanan.

Pengarah Kejurulatihan Beregu Persatuan Badminton Malaysia Rexy Mainaky ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

“Tetapi mereka sudah boleh pulang ke hotel namun badan masih lemah,” katanya. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1619
Kongsi :
Previous post Pasar Datuk Keramat terbakar lagi
Next post Mak Jah jadi saksi kemajuan Pengkalan Balak sejak 25 tahun lalu
Ubah saiz-+=