Polis giat buru ‘Long Tiger’ – Mazlan Lazim

KANGAR, 21 Dis – Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang menjejaki seorang lelaki etnik Rohingya dikenali sebagai ‘Long Tiger’ yang dilaporkan melarikan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak, Johor baru-baru ini.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mazlan Lazim berkata semua Ketua Polis termasuk Negeri dan Daerah serta Ketua Balai telah dimaklumkan supaya pasukan masing-masing turut sama mengesan keberadaan lelaki berkenaan.

“Gambar suspek sudah diedarkan. Kita akan mendapatkan petunjuk tentang keberadaannya, polis di negeri-negeri yang berada di sempadan pintu masuk negara juga kita maklumkan untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi menangkap Long Tiger ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan kerja di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perlis di sini hari ini. Turut hadir Ketua Polis Perlis Datuk Surina Saad.

Suspek, Abdul Hamim Ab Hamid, 32, melarikan diri dari lokap mahkamah itu pada 15 Dis lepas dipercayai meloloskan diri melalui pintu utama mahkamah pada 11.55 pagi sebelum perbicaraan kes di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan bermula.

Dalam perkembangan lain, Mazlan berkata mana-mana pesara polis yang terjejas akibat banjir diminta tampil memaklumkan musibah itu kepada pihak PDRM supaya bantuan dapat disalurkan sebaik mungkin kepada mereka.

Beliau berkata PDRM mempunyai Tabung Amanah Warisan Polis (TAWP) yang di bawah tabung itu terdapat bantuan bencana termasuk banjir hingga RM10,000 untuk pesara terjejas akibat bencana itu.

“Tabung ini memang dibuat khas untuk pesara-pesara polis, memang ada wang untuk menyantuni mereka jika mereka mempunyai masalah terkesan dengan banjir ini,” katanya yang turut memaklumkan pihak PDRM sedang mengenal pasti jumlah keseluruhan pesara polis yang terlibat dengan banjir.

Katanya, setakat ini terdapat 42,279 pesara polis keseluruhannya di seluruh negara dan kepada pesara yang berpindah ke alamat baharu diminta mengemas kini maklumat bagi memastikan sebarang urusan pemberian bantuan dapat diterima.

“Di sini saya ingin menguarkan kepada kesemua pesara polis yang ada, minta tampil mendaftarkan diri sebab ada antara mereka ini masa bertugas, dia kata hendak pencen di alamat A, tetapi apabila sudah bersara dia tidak duduk (tinggal) di alamat tersebut,” katanya.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

975
Previous post Mosti akan aktifkan 20 dron bantu bencana banjir
Next post Banjir: Tiga pencawang telekomunikasi talian mudah alih di Gua Musang terjejas