‘Centralized big data’ peroleh maklumat benar – BTMK

AYER KEROH 1 Okt. – Usaha mewujudkan ‘centralized big data’ amat diperlukan bagi memastikan segala himpunan data dapat dianalisa sekali gus memperoleh maklumat yang benar.

Ketua Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) Bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi (BTMK) Jabatan Ketua Menteri Shamsudin Sharif berkata, bagi meneruskan usaha itu BTMK berkolaborasi dengan beberapa pihak yang pakar dalam bidang itu.

“Kita ingin kenalpasti data apa yang diterima dan ianya dari mana, kemudian data ini akan diintegrasikan, dikumpulkan seterusnya dibuat analisa.

“Sebagai contoh, jika ada ‘big data’ golongan sasar yang layak menerima bantuan tidak akan tercicir kerana maklumat yang benar diperolehi menerusi sumber ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada wawancara khas bersama Melaka Hari Ini (MHI) di pejabatnya di Seri Negeri, baru-baru ini.

Tambahnya, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) juga telah bersetuju untuk membantu BTMK dari segi konsultansi teknikal.

“Manakala, kerajaan negeri melalui Majlis Tindakan Negeri (MTEN) Melaka akan mengadakan kolaborasi dengan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) bagi pelaksanaan ‘big data’ ini,” katanya.

Views:

402
Previous post Sampai hati ‘perdaya’ warga emas
Next post Selaraskan pengharaman jual telur penyu