Istana Kehakiman

Keputusan rayuan kerajaan berhubung kewarganegaraan anak lahir luar negara pada 5 Ogos

PUTRAJAYA, 22 Jun – Keputusan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi bahawa kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing berhak mendapat kerakyatan Malaysia secara automatik ditetapkan semula pada 5 Ogos.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Seri Kamaludin Md Said, Datuk Azizah Nawawi dan Datuk S. Nantha Balan akan menyampaikan keputusan mereka di mahkamah terbuka.

Hakim Kamaludin mencadangkan agar keputusan itu disampaikan di mahkamah terbuka dan bukannya dalam talian bagi membolehkan peguam pemerhati dan media mengikutinya.

Panel hakim sepatutnya menyampaikan keputusan mereka dalam dua rayuan hari ini tetapi ditunda susulan penghujahan lanjut perkara tambahan yang dibangkitkan oleh Peguam Kanan Persekutuan Liew Horng Bin yang mewakili kerajaan.

Dua rayuan itu melibatkan Persatuan Sokongan Keluarga dan Kebajikan Selangor & Kuala Lumpur (Family Frontiers) dan enam wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing serta satu lagi kes melibatkan seorang wanita yang lahir di luar negara yang ibunya adalah warga Malaysia.

Dalam prosiding hari ini yang dijalankan secara dalam talian, Liew berkata keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini yang menurutnya mempunyai kesan langsung ke atas kes kewarganegaraan.

Beliau berkata susulan keputusan kes Dhinesh a/l Tanaphil lwn Lembaga Pencegahan Jenayah & yang laing yang diputuskan pada April lepas, didapati Perkara 8 (2) Perlembagaan Persekutuan tidak boleh dipinda kerana ia merupakan sebahagian daripada struktur asas Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata pindaan pada 2001 kepada Perkara 8 (2) Perlembagaan Persekutuan untuk melarang diskriminasi jantina adalah tidak dibenarkan.

Dalam hujahnya, beliau berkata pindaan Perkara 8 (2) yang menyatakan bahawa tidak boleh ada diskriminasi terhadap warganegara atas agama, bangsa, keturunan, tempat lahir, atau jantina dalam mana-mana undang-undang, tidak terpakai kepada Perkara 14 (2) Perlembagaan Persekutuan, peruntukan kewarganegaraan.

Liew berkata perkataan “bapa” dalam Seksyen 1 (b) dan 1 (c) Jadual Kedua, Bahagian II Perlembagaan Persekutuan tidak seharusnya ditafsirkan sebagai “ibu” kerana peruntukan itu tidak boleh dipinda.

Dalam keputusannya, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Akhtar Tahir untuk membenarkan anak-anak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing berhak mendapat kerakyatan melalui kuat kuasa undang-undang, beliau telah memutuskan bahawa perkataan ‘bapa’ dalam Seksyen 1(b) mestilah dibaca termasuk ibu.

Beliau juga memutuskan Perkara 14(1)(b) bersama Seksyen 1(b) Perlembagaan Persekutuan mesti dibaca selaras dengan Perkara 8(2) Perlembagaan Persekutuan yang melarang diskriminasi berasaskan jantina.

Dalam prosiding hari ini, peguam Datuk Dr Gurdial Singh Nijar yang mewakili ibu-ibu dan Family Frontier, berhujah bahawa penghakiman dalam kes Dhinesh harus dibaca secara keseluruhan dan tidak mengangkat sebahagian daripadanya.

Penghakiman itu katanya, apabila dibaca secara keseluruhannya menyokong penambahbaikan Perlembagaan Persekutuan seperti Perkara 8 (2).

Beliau berkata adalah menjadi tugas mahkamah untuk mentafsir Perlembagaan Persekutuan dengan cara yang harmoni memandangkan rayuan itu melibatkan kanak-kanak dan keluarga.

Peguam Datuk Dr Cyrus Das yang mewakili Mahisha Sulaiha Abdul Majeed berkata hujah Liew tidak sepatutnya dilayan oleh mahkamah.

Bagi kes pertama, kerajaan, Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Sept tahun lepas yang mengiktiraf anak kepada ibu warganegara Malaysia yang dilahirkan di luar negara mempunyai hak automatik menjadi rakyat Malaysia.

Bagi kes kedua, Mahisha Sulaiha, yang dilahirkan oleh ibu rakyat Malaysia dan bapa warga India di India, merayu terhadap penolakan Mahkamah Tinggi pada 19 Ogos 2020 terhadap samannya yang difailkannya bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa dia berhak mendapat kewarganegaraan Malaysia.

Dalam saman mereka, antara lain, ibu-ibu itu mahu perintah mahkamah supaya semua agensi kerajaan yang berkaitan, termasuk JPN, Jabatan Imigresen dan kedutaan Malaysia, mengeluarkan dokumen berkaitan kewarganegaraan (termasuk pasport dan kad pengenalan) kepada anak yang dilahirkan di luar negara kepada ibu warganegara Malaysia dengan pasangan warga asing.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

59
288226185_402109245282635_8408422940489206717_n Previous post Tujuh pos sempadan PGA baharu di Sarawak akan dimuktamad – Acryl Sani
rahman Next post Rahman Shaari Sasterawan Negara ke-15