Laporan penuh isu Ziyad siap minggu depan

Masa Membaca:1 Minit, 51 Saat

KUALA LUMPUR 14 Okt. – Siasatan dalaman berhubung pembatalan penyertaan dan kemenangan jaguh lontar peluru F20 (kecacatan intelektual) kebangsaan, Muhammad Ziyad Zolkefli pada Sukan Paralimpik Tokyo baru-baru ini, selesai dua hari lepas (Selasa).

Pengerusi jawatankuasa siasatan itu, Tan Sri Borhan Dolah memaklumkan pihaknya kini akan menumpukan untuk menyiapkan laporan penuh siasatan yang dijangka dapat dilengkapkan pada minggu hadapan.

“Alhamdulillah apa yang saya boleh rumuskan adalah siasatan pada Isnin dan Selasa lalu berjalan lancar. Kesemua 10 individu dipanggil memberi kerjasama yang amat baik dalam membantu siasatan kami.

“Pihak kami berpuas hati dengan bukti dikemukakan mereka dan tiada lagi individu tambahan akan dipanggil lagi selepas ini. Kesemua maklumat diperoleh sudah cukup bagi kami untuk menyiapkan laporan yang dijangka siap minggu depan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Antara individu dipanggil membantu siasatan jawatankuasa berkenaan adalah Muhammad Ziyad, jurulatihnya Mohd Faizol Harun dan Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin.

Borhan yang juga bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam menjangkakan kesemua hasil kerja mereka termasuk penyerahan laporan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan dapat dilaksanakan sebelum hujung bulan ini.

Selepas laporan diserahkan, beliau berkata pihaknya akan berjumpa dengan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu pada satu tarikh sesuai bagi menerangkan dengan lebih lanjut siasatan termasuk syor dikemukakan untuk tindakan lanjut boleh diambil dan menjelaskan sebarang keraguan kepada KBS.

Sekiranya KBS tidak berpuas hati dengan siasatan dijalankan, Borhan memberi jaminan pihaknya sememangnya bersedia untuk melakukan siasatan tambahan bagi memuaskan hati kementerian mengenai isu menyelubungi pemenang emas Rio 2016 itu.

Muhammad Ziyad dinafikan sebagai pemenang pingat emas acara lontar peluru lelaki F20 dengan catatan lontaran sejauh 17.94 meter (m) yang juga rekod baharu dunia pada temasya sukan berprestij di Jepun itu.

Atlet berusia 31 tahun itu diklasifikasikan sebagai โ€˜Did Not Startโ€™ (DNS) atau tidak memulakan saingan susulan protes dilakukan terhadapnya oleh pasukan Ukraine yang mendakwa Muhammad Ziyad lewat melapor diri di bilik menunggu sebelum pertandingan berlangsung.

Kontroversi melanda hari ketujuh temasya berprestij itu menyaksikan atlet Ukraine Maksym Koval diumum sebagai pemenang emas dengan lontaran 17.34m sekali gus memecahkan rekod dunia milik Muhammad Ziyad iaitu 17.29m yang dilakukan pada Kejohanan Olahraga Para Dunia 2017 di London.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

613
Kongsi :
Previous post Pelabuhan Malaysia tersenarai antara pelabuhan paling efisien semasa pandemik
Next post UTeM tersenarai dalam THE World University Rankings by Subject 2022
Ubah saiz-+=