Pelabuhan Malaysia tersenarai antara pelabuhan paling efisien semasa pandemik

Masa Membaca:2 Minit, 5 Saat

KUALA LUMPUR 14 Okt. – Malaysia masih mengekalkan kedudukannya dalam senarai kecekapan bagi prestasi pelabuhan walaupun semasa pandemik, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata Pelabuhan Klang telah diiktiraf memiliki operasi paling efisien di antara 22 pelabuhan terbesar dunia dan paling terkenal di serata dunia, mengendalikan 131 kapal setiap minggu secara purata dan hanya mengambil masa 1.7 hari untuk menguruskan setiap kapal berbanding 1.3 hari dari 2017 hingga 2019 sebelum pandemik berlaku.

“Ini adalah lebih cepat daripada pesaing serantau kami pada satu masa apabila 77 peratus pelabuhan, menurut laporan Bloomberg, mengalami keadaan yang mana masa diambil daripada kapal berlabuh sehingga berlayar semula pada waktu yang sangat lama,” katanya dalam catatan di Facebook.

MENTERI Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong. Gambar fail.

Wee mengulas laporan Bloomberg yang memetik kajian bank pelaburan global RBC Capital Markets mengenai waktu kesesakan dan pelepasan kontena di pelabuhan global.

Beliau berkata seperti negara-negara lain, Malaysia juga tidak terlepas daripada impak COVID-19 terhadap rantaian bekalan di seluruh dunia.

Menteri Pengangkutan berkata beberapa langkah pelepasan di pelabuhan telah dilaksanakan pada 2020 dan 2021 bagi mengelakkan kesesakan di pelabuhan Malaysia di seluruh negara, terutamanya Pelabuhan Klang, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Pelabuhan Johor, dan Pelabuhan Pulau Pinang.

Wee berkata semasa perintah kawalan pergerakan ketika sekatan dikenakan pada pergerakan kenderaan di seluruh negara, sangat penting bagi Kementerian Pengangkutan untuk bekerjasama dengan pelabuhan dan agensi lain yang berkaitan bagi memastikan barang, barangan keperluan dan barang tidak penting dapat bergerak dan sampai ke rumah dan perniagaan.

“Bahkan usaha kita kadang-kadang seperti kapal mempunyai waktu putaran kerja yang lebih lama daripada kebiasaannya untuk memunggah barangannya, kontena dan kargo bertimbun di ruangan kontena dan gudang.

“Pada satu ketika, penggunaan Pelabuhan Klang mencapai sekitar 88 peratus daripada keseluruhan kapasitinya,” kata beliau.

Menteri berkata pada 12 September, beliau mengumumkan semua aktiviti memuatkan dan memunggah bagi tujuan import dan eksport dibenarkan beroperasi 24 jam sehari sepanjang minggu, termasuklah barang-barang yang tidak penting, dengan pematuhan ketat terhadap prosedur operasi standard (SOP).

Beliau berkata beberapa pendekatan telah banyak dilakukan bagi mengurangkan kesesakan di pelabuhan seluruh negara.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Lembaga Pelabuhan Klang yang telah bekerja rapat dan berkesan dengan Westport, Northport dan Jabatan Laut Malaysia di samping kementerian untuk memastikan bahawa kami dapat mencapai keputusan ini walaupun semasa perintah kawalan pergerakan.

“Saya akan terus memantau keadaan dengan teliti supaya kita dapat meneruskan prestasi cemerlang ini,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

712
Kongsi :
Previous post Polis buka 5 kertas siasatan isu hina TYT, pemimpin
Next post Laporan penuh isu Ziyad siap minggu depan
Ubah saiz-+=