Mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan di Melaka meningkat lagi

AYER KEROH 3 Mac – Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan ke empat pusat pemindahan sementara (PPS) di Melaka meningkat kepada 144 orang pagi ini berbanding 99 orang tengah malam tadi.

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri berkata setakat jam 8 pagi ini, daripada jumlah itu, 12 orang yang membabitkan enam keluarga ditempatkan di PPS Balai Raya Bukit Tambun, Alor Gajah.

Katanya, pemindahan mangsa banjir di daerah itu susulan kenaikan air akibat hujan lebat sejak dua hari lalu membabitkan Kampung Bukit Balai, Kampung Bukit Tambun, Kampung Gadek, Kampung Panchur, Kampung Belimbing Dalam dan Kampung Pulau.

“Bagi daerah Jasin, 36 mangsa daripada sembilan keluarga ditempatkan di PPS SK Chohong manakala 36 lagi daripada enam keluarga ditempatkan di PPS SK Seri Mendapat dan 60 mangsa membabitkan 14 keluarga ditempatkan di PPS Parit Penghulu.

“Antara kawasan yang terjejas banjir di daerah itu adalah Kampung Sungai Dua Asahan, Kampung Pondok Batang, Kampung Bukit Asahan, Kampung Chohong dan Sempang Bekoh.

“Turut terjejas banjir, Kampung Tersusun Seri Mendapat, Kampung Janda Berhias, Kampung Parit Penghului dan Kampung Tasik,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1078
Previous post Kisah ketam inspirasi buka restoran ‘shellout’
Next post Polis kesan individu terlibat video tular keluarkan kepala melalui ‘sunroof’ MPV