Pengawalseliaan BNM tidak jejas hak terhadap TH

Masa Membaca:2 Minit, 1 Saat

KUALA LUMPUR 18 Julai – Pengawalseliaan Bank Negara Malaysia (BNM) terhadap Lembaga Tabung Haji (TH) sama sekali tidak akan menghakis hak Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dan umat Islam ke atas TH.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menegaskan ini terutamanya dari segi operasi dan penyelarasan jemaah haji, selaras dengan peruntukan Seksyen 10 Akta Tabung Haji 1995.

“Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) juga akan terus kekal sebagai Menteri Bertanggungjawab bagi TH dalam memastikan hak umat Islam dan bakal jemaah haji terpelihara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baru-baru ini, Kementerian Kewangan mengumumkan mesyuarat Jemaah Menteri bersetuju menambah baik pengurusan dan operasi TH secara menyeluruh yang melibatkan cadangan dasar model baharu operasi dan semakan pindaan Akta 535.

Jemaah Menteri turut bersetuju dengan penyenaraian TH sebagai sebuah institusi kewangan Islam yang ditetapkan di bawah Seksyen 223 Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dan dikawal selia BNM.

Zulkifli berkata, seperti institusi kewangan lain yang dikawal selia BNM, setiap daripadanya mempunyai model pengurusan berbeza dan boleh terus mengekalkan punca kuasa sedia ada, sebagai contoh menurutnya, Bank Rakyat yang masih di bawah Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Mengulas lanjut mengenai cadangan menambah baik pengurusan dan operasi TH secara menyeluruh, beliau berkata dalam hal ini, pengoperasian TH sebagai institusi kewangan terbesar umat Islam di negara ini yang diamanahkan menjaga wang lebih 8.3 juta pendeposit perlu dilaksanakan dengan jujur, amanah dan berintegriti.

Tegasnya, pemusatan kuasa terlalu besar ke atas suatu individu atau pihak bagi institusi kewangan terbesar umat Islam di negara ini dikhuatiri boleh membuka jalan kepada ketidakcekapan tadbir urus yang bakal membawa mudarat (kenyataan asal guna Mafsadah) besar kepada TH.

“Oleh itu, perlunya satu kawal selia dari badan yang berkepakaran seperti BNM bagi memastikan TH kekal pada landasannya,” katanya.

Menurut Zulkifli cadangan itu juga selaras hasrat kerajaan untuk menjunjung nilai integriti dan tadbir urus yang baik berasaskan lapan prinsip utama yang digariskan United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP).

Justeru, beliau berharap umat Islam di negara ini dapat memberikan kepercayaan kepadanya, Menteri Kewangan serta kerajaan dalam melaksanakan penambahbaikan ke atas TH.

“Sesungguhnya TH mempunyai signifikan yang besar ke atas umat Islam. Perkara utama adalah untuk memperkasa TH serta berada dalam situasi tadbir urus yang diyakini tanpa sebarang keraguan. Kami akan terus memastikan hak umat Islam kekal terpelihara melalui penambahbaikan operasi TH,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

285
Kongsi :
Previous post Sasar 420 penerima vaksin di Masjid MITC
Next post 22 pekerja kilang positif cetus kluster baharu
Ubah saiz-+=