Peniaga makanan diingatkan jaga kebersihan premis – MPJ

Masa Membaca:50 Saat

JASIN 8 Mac – Majlis Perbandaran Jasin (MPJ) mengingatkan kesemua peniaga makanan di daerah Jasin agar sentiasa menjaga kebersihan premis dan kawasan sekitar mereka.

Menerusi hantaran di Facebook rasmi MPJ, arahan itu selaras dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan dalam lesen perniagaan mereka (peniaga) apabila menjalankan perniagaan makanan.

“Jabatan Kawalan Perniagaan MPJ giat menjalankan rutin pemantauan dan penggredan premis makanan sekitar Jasin, ini antara usaha MPJ bagi memastikan kesediaan para peniaga untuk menerima kunjungan pelancong menjelang Tahun Melawat Melaka 2024 kelak.

“Justeru itu, peniaga diingatkan agar mematuhi kebersihan dan kesihatan diri, kebersihan peralatan yang digunakan serta pemakaian yang kemas semasa pengendalian makanan.

“Selain mengutamakan kebersihan premis dan kawasan sekitar serta mematuhi syarat-syarat lesen yang telah ditetapkan oleh pihak majlis,” kata kenyataan itu.

Terdahulu Jabatan Kawalan Perniagaan MPJ telah melakukan pemantauan menerusi Operasi Pemantauan dan Pengredan Premis Makanan Sekitar Daerah Jasin, semalam.

Dalam operasi itu sebanyak satu notis pemberitahuan kesalahan menjalankan perniagaan tanpa lesen telah dikeluarkan kepada peniaga makanan.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1079
Kongsi :
Previous post TYT rasmi Majlis Konvokesyen KAQSA
Next post MAIM peruntukan geran RM1.05 juta kepada KAQSA
Ubah saiz-+=