Rentas negeri balik kampung, jangan menyesal kemudian hari

Masa Membaca:1 Minit, 1 Saat

KUALA LUMPUR, 18 Mei  — Menjelang sambutan Aidilfitri Ahad ini, cubaan merentas negeri atas alasan mahu pulang ke kampung halaman masing-masing dilaporkan semakin meningkat.

Sebanyak 1,248 kenderaan diarah berpatah balik oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika cuba melepasi sekatan jalan raya pada Sabtu manakala sehari sebelumnya sebanyak 508 kenderaan turut diarah berbuat demikian.

Walaupun perjalanan melebihi radius 10 km sudah dibenarkan dan tiada lagi had perjalanan hanya sehingga 10 malam,  namun pergerakan merentas negeri masih lagi belum dibenarkan.

Ini kerana tindakan merentas negeri boleh menyumbang kepada risiko jangkitan COVID-19 kepada keluarga masing-masing.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut menyatakan kegusaran dengan tindakan tidak bertanggungjawab segelintir masyarakat yang cuba curi-curi merentas negeri untuk pulang ke kampung menyambut Aidilfitri.

Dr Noor Hisham memaklumkan sehingga semalam, sebanyak 971 kes positif COVID-19 iaitu 14.1 peratus daripada keseluruhan 6,894 kes mempunyai sejarah merentas negeri.

Tambahan pula, sebanyak 18 kluster daripada jumlah keseluruhan 49 kluster yang pernah dicatatkan di Malaysia juga adalah berkaitan dengan aktiviti merentas negeri dengan sepuluh daripada kluster itu masih aktif.

Sementara itu, mengenai pembukaan rumah ibadat semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), prosedur operasi standard (SOP) berkaitan perkara berkenaan dijangka dimuktamadkan hari ini.

— BERNAMA

Views:

637
Kongsi :
Previous post KAFA mohon tangguh denda FIFA
Next post BAM restructures coaching set up for Thomas/Uber Cup, Olympics
Ubah saiz-+=