Tiada pemotongan bekalan air bil air tertunggak sepanjang Jun, Julai 2021

Masa Membaca:54 Saat

SERI NEGERI 18 Jun – Syarikat Bekalan Air Melaka (SAMB) bersetuju untuk tidak membuat pemotongan bekalan air bagi bil tertunggak melibatkan pemegang akaun di negeri ini sepanjang Jun dan Julai 2021.

Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, inisiatif itu melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM20.72 juta iaitu memanfaatkan sejumlah 184,000 pemegang akaun di seluruh negeri Melaka.

Selain itu, katanya, SAMB turut bersetuju menawarkan pengurangan sebanyak 10 peratus bil air kepada 585 akaun penyewa atau pemilik premis homestay dan pengusaha cuci kenderaan.

“Penawaran ini ditawarkan dalam tempoh Jun 2021, melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM6,200,” katanya dalam pengumuman khas Pakej Rangsangan Ekonomi Melakaku Maju Jaya 2021: Sejahtera Bersama yang dipancarkan secara langsung dari Seri Negeri, hari ini.

Selain itu, Sulaiman turut mengumumkan penawaran pembayaran ansuran bil air untuk pengguna perniagaan atau industri yang mempunyai tunggakan melebihi 120 hari.

Katanya, tawaran pembayaran secara ansuran itu boleh dibuat sebanyak enam kali bermula Julai ini hingga Disember 2021 yang mana ia melibatkan sebanyak 4,282 akaun dan implikasi kewangan sebanyak RM1.46 juta.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

834
Kongsi :
Previous post REAKSI: ‘Harap kali ini betul-betul dapat bantuan’ – pemandu bas
Next post Melaka peruntuk bantuan hampir RM200 juta sejak PKP 1.0 – KM
Ubah saiz-+=