27 individu dikompaun langgar SOP PKPP

AYER KEROH 26 Ogos – Padah berhibur lebih masa 27 individu ditahan serta dikompaun kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dalam serbuan di sebuah premis di Kota Laksamana, di sini, kelmarin.

Kesemua mereka 17 lelaki termasuk dua penjaga premis dan 10 wanita berusia antara 20 hingga 43 tahun ditahan dalam serbuan Op Noda, kira- kira jam 3.50 pagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka Asisten Komisioner Mohd Nor Yhazid Idris berkata, kesemua mereka didapati berkumpul di premis tanpa mematuhi arahan dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) PKPP.

“Ketika serbuan dilakukan mereka didapati melanggar SOP PKPP seperti tidak mematuhi penjarakan fizikal selain premis itu juga beroperasi lebih masa.

“Saman juga turut dikeluarkan ke atas penjaga premis kerana didapati menjalankan perniagaan tanpa lesen perniagaan yang sah,” katanya.

Beliau berkata, serbuan itu dilakukan sepasukan polis dari Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah.

“Mereka yang ditahan diambil tindakan kompauan di bawah Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (No. 7) 2020,” katanya.

Views:

84
Previous post ‘PJ Old Boys’ agih Jalur Gemilang semarakkan kemerdekaan negara
Next post MARDI tarik minat belia ceburi bidang pertanian dan keusahawanan