Anjing gigit tangan bayi tiada lesen

AYER KEROH 12 Sept. – Pemilik anjing yang mengigit tangan kanan bayi perempuan berusia tujuh hari sehingga putus dalam kejadian di Bachang, pada Selasa, disahkan tidak mempunyai lesen peliharaan haiwan tersebut.

Perkara itu disahkan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) Datuk Zainal Abu yang turut memaklumkan anjing jenis ‘Plott Hound’ itu sudah ditangkap dan diserahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri untuk dikuarantinkan selama dua minggu.

Beliau berkata, tindakan mengkuarantinkan anjing terbabit bagi memastikan tiada gejala penyakit anjing gila (Rabies).

“Bertindak atas laporan diterima membabitkan kejadian, sepasukan anggota MBMB bersama polis dan Veterinar ke lokasi kejadian di Bachang.

“Berdasarkan rekod pemilik anjing itu tidak mempunyai lesen selain anjing baka Jerman jarang dipelihara di Malaysia serta tidak boleh dilesenkan,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pemilik anjing itu akan dikenakan tindakan tegas dibawah Undang- Undang Kecil (UUK) Perlesenan Anjing.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri Dr. Aidi Mohamad berkata, tangkapan anjing jantan itu dibuat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Binatang 1953 untuk pemerhatian anjing gila.

“Anjing itu akan diserahkan semula kepada MBMB untuk tindakan lanjut sekiranya tiada tanda penyakit,” katanya.

Views:

3

Share and Enjoy !

Shares
Previous post Raja Muda Perlis mencemar duli berangkat ke Melaka
Next post KM santuni warga Kampung Orang Asli Lubok Bandung