Bank komersial diseru tidak ambil tindakan terhadap peniaga kecil gagal bayar balik pinjaman

Masa Membaca:51 Saat

PUTRAJAYA, 3 Dis – Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru bank komersial supaya tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap peniaga kecil dan penjaja yang gagal membuat bayaran balik pinjaman.

Ismail Sabri berkata bank komersil wajar mencontohi inisiatif institusi kewangan di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Medac) seperti Bank Rakyat dan SME Bank yang tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap golongan itu jika gagal membuat bayaran balik sehingga Jun 2022.

Beliau berkata institusi kewangan lain di bawah kerajaan seperti Bank Simpanan Nasional dan Bank Pembangunan Malaysia Bhd juga diminta membuat pertimbangan sewajarnya kerana golongan peniaga mikro terkesan dan terbeban akibat pandemik COVID-19.

“Saya barharap bank lain juga dapat mengambil tindakan yang sama seperti dilakukan bank dan institusi kewangan di bawah Medac,” katanya ketika melancarkan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil serta Program Transformasi Pasar Malam di sini hari ini.

Program berkembar itu bertujuan membantu peniaga kecil dan penjaja bangkit semula setelah hampir dua tahun bergelut akibat pandemik COVID-19. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

535
Kongsi :
Previous post Guru dan kakitangan sekolah berasrama disaran jalani ujian RTK kendiri- Exco Kesihatan
Next post SBPI Selandar beroperasi seperti biasa
Ubah saiz-+=