Belanjawan 2023 bawa manfaat besar kepada Melaka – KM

AYER KEROH 24 Februari – Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali menyifatkan pembentangan Belanjawan 2023 bertemakan ‘Membangun Malaysia MADANI’ memberi manfaat cukup besar kepada rakyat dan negeri ini.

Beliau berkata, empat peruntukan yang disebutkan membabitkan infrastruktur, pelancongan, kemudahan awam dan kesihatan itu membawa pengertian cukup besar kepada Negeri Melaka.

Jelas Sulaiman, antara manfaat yang diterima Negeri Melaka ialah seperti peruntukan naik taraf Jalan Tun Hamzah ke Persimpangan Semabok dengan kos berjumlah RM300 juta, selain peruntukan RM50 juta bersama Pulau Pinang untuk terus kekal dalam pemuliharaan tapak warisan dunia UNESCO.

IMG_20230212_152621_123
SULAIMAN

“Selain itu, Melaka juga menerima peruntukan RM150 juta untuk memperluas Program Transformasi Bas Berhenti-henti (SBST) bersama Kuching dan Kota Kinabalu serta yang paling utama peruntukan berjumlah RM700 juta bagi membangunkan hospital wanita dan kanak-kanak.

“Pada saya, peruntukan ini membawa pengertian yang cukup besar kepada negeri ini khususnya untuk mensejahterakan rakyat Melaka.

“Justeru, bagi pihak Kerajaan Negeri Melaka, saya merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas pengumuman tersebut,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2859
Previous post Teks ucapan penuh Perdana Menteri pada pembentangan Belanjawan 2023
Next post Projek penyuraian trafik Melaka bakal terlaksana