Ceroboh kebun durian, lembu ditemui mati keracunan

MACHAP JAYA 7 Mac – Kira-kira 50 ekor lembu ditemui mati dipercayai diracun di sebuah kebun durian di Machap Umboo, di sini, pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah Superintendan Arshad Abu berkata, pada awalnya haiwan itu ditemui mati hanya dua ekor kira-kira jam 7.30 pagi sebelum jumlahnya meningkat mencecah puluhan ekor.

“Kejadian disedari oleh pekerja ternakan sebelum memaklumkan kepada pemiliknya dengan mengatakan terdapat lembu mati di tanah kebun berhampiran.

“Pemilik lembu itu bersama adiknya kemudian ke tanah kebun terbabit dan mendapati terdapat hampir 50 ekor lembu miliknya mati di sekitar kawasan itu,” katanya.

Menurut beliau, pemilik lembu terbabit berusia 42 tahun memaklumkan sehari sebelum kejadian iaitu kali terkahir dia melihat lembunya kira-kira jam 6.30 petang, kesemua haiwan itu berada dalam keadaan baik.

“Pemilik memaklumkan disebabkan cuaca hujan, lembu miliknya tidak dimasukkan ke dalam kandang dan dibiarkan berkeliaran mencari makanan di dalam ladang kelapa sawit.

“Hasil siasatan dijalankan mendapati lembu-lembu itu menceroboh kawasan tanah kebun tanaman kebun durian selain terdapat kesan pagar roboh akibat dirempuh binatang,” katanya.

WhatsApp Image 2023-03-07 at 6.13.25 PM
KEADAAN lembu yang mati dipercayai akibat diracun.

Ujar Arshad, siasatan dilakukan pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar dengan mengambil sampel mendapati kemungkinan lembu-lembu itu mati akibat keracunan.

“Diberitahu keadaan lembu itu mati dalam keadaan mulut berbuih, organ keluar darah serta keadaan dalaman abnormal.

“Akibat kejadian itu, pemiliknya dikatakan rugi kira-kira RM200,000 selain kes disiasat mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machap Jaya, Ngwe Hee Sem menerusi hantaran Facebook rasminya berkata, hasil lawatannya ke ladang ternakan berkenaan mendapati semua lembu yang diracun itu berada dalam keadaan mulit berbuih dan berdarah di bahagian punggung.

“Saya memandang serius isu ini dan berharap pihak berkuasa dapat menjalan siasatan dengan adil,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2567
Previous post Melaka negeri kedua terbaik bebas rasuah
Next post Remuk hati lihat tubuh adik digilis lori