COVID-19: Tutup sekolah beri kesan kepada pembangunan sahsiah dan intelek pelajar

Masa Membaca:1 Minit, 12 Saat

PUTRAJAYA, 7 Feb – Penutupan sekolah akibat COVID-19 akan memberi kesan kepada pembangunan sahsiah dan intelek pelajar, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bercakap pada sidang media mengenai perkembangan COVID-19 hari ini, Khairy berkata penutupan sekolah mungkin akan menjadi langkah terakhir sekiranya jangkitan COVID-19 dalam sektor pendidikan semakin teruk.

“Pandangan KKM (Kementerian Kesihatan) buat masa ini kita buat penilaian risiko di peringkat sekolah. Mereka yang positif COVID-19 jangan hadir ke sekolah dan sekiranya ada keperluan, kita minta hanya kelas yang tutup bukan satu sekolah kerana ia akan memberi kesan kepada pembangunan sahsiah dan intelek mereka,” katanya.

Menurut Khairy, sebahagian besar kes COVID-19 yang dilaporkan di peringkat sekolah adalah sama ada tidak bergejala atau bergejala ringan dan buat masa ini tiada kes Kategori Empat dan Lima dilaporkan.

Katanya, peningkatan kluster pendidikan turut disumbangkan oleh pelajar sekolah berasrama dan KKM akan berbincang dengan Kementerian Pendidikan bagi menambah baik prosedur operasi standard (SOP) di asrama.

Data KKM pada Minggu Epidemiologi kelima menunjukkan sebanyak 52 kluster atau 58.4 peratus daripada 89 kluster baharu merupakan kluster pendidikan.

Ketika ditanya mengenai SOP solat di masjid, Khairy berkata KKM buat masa ini menumpukan perhatian terhadap penularan varian Omicron dalam negara.

“Apa-apa pun perancangan KKM untuk ke arah keterbukaan yang lebih besar masih dalam perancangan, cuma kita nak dalam tempoh masa sebulan ini, kita nak selesai dulu bab Omicron ini dulu insya-Allah,” katanya.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

895
Kongsi :
Previous post SPM 2021: Lebih 3,000 pusat peperiksaan ujian bertutur, mendengar dan ujian amali sains disediakan
Next post Banjir di Pitas, Sabah 719 terjejas
Ubah saiz-+=