Empat Senator angkat sumpah Ahli Dewan Negara

Masa Membaca:1 Minit, 46 Saat

KUALA LUMPUR 19 Julai – Empat Ahli Dewan Negara mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Dr Rais Yatim, hari ini.

Mereka ialah Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin, Datuk John Ambrose, Datuk Teo Eng Tee @ Teo Kok Chee dan Datuk Bobbey Ah Fang Suan.

Ahli Dewan Negara lantikan semula penggal kedua oleh Yang di-Pertuan Agong ialah Radzi yang berkuat kuasa mulai 17 Julai lalu hingga 16 Julai 2024, John Ambrose (mulai 16 Januari lalu hingga 15 Januari 2024) dan Teo (hari ini hingga 18 Julai 2024).

Sementara Bobbey adalah lantikan kali pertama pilihan Dewan Undangan Negeri Sabah berkuat kuasa mulai 5 Januari lalu hingga 4 Januari 2024.

BOBBEY…lantikan kali pertama sebagai Ahli Dewan Negara.

Keempat-empat mereka mengangkat sumpah sebagai senator pada majlis yang berlangsung di Dewan Negara, Blok Utama Parlimen di sini.

Rais ketika berucap mengalu-alukan pelantikan empat Ahli Dewan Negara itu mengingatkan mereka supaya melaksanakan segala amanah yang diberikan dengan cemerlang.

“Sumpah yang dilafazkan yang berhormat senator sekalian, harus dijunjung dan didaulatkan dengan segala upaya agar Perlembagaan Persekutuan dan sistem legislatif dapat berfungsi dengan baik.

“Renungkan hal-hal di persekitaran kita dan tanya diri kita bagaimana untuk menjadi senator, wakil rakyat, menteri dan timbalan menteri yang cemerlang untuk rakyat,” katanya.

TAN Sri Dr Rais Yatim.

Sementara itu, Rais berkata peranan Kaukus Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara yang ditubuhkan sebelum ini, akan ditambah baik fungsinya agar lebih formal dengan dijadikan ia sebagai Jawatankuasa Pilihan Khas Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara.

Beliau berkata jawatankuasa khas itu akan memastikan segala kemaslahatan rakyat dan isu yang melingkari negara dapat diselesaikan sebaik mungkin sekali gus menjadikan Dewan Negara sebagai institusi yang berwibawa.

“Pesan kepada kepada semua menteri dan timbalan menteri yang berkhidmat berkaitan dengan Dewan Negara agar semuanya bersama-sama menjayakan peranan kemasyarakatan dan kesejahteraan melalui jawatankuasa pilihan khas ini,” katanya.

Mesyuarat Khas Dewan Rakyat dijadual 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos manakala Mesyuarat Khas Dewan Negara berlangsung pada 3 hingga 5 Ogos.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

979
Kongsi :
Previous post Enam anak yatim piatu bakal dapat rumah baru
Next post Kelonggaran bagi individu lengkap dua dos vaksin diumum selepas Aidiladha – TPM
Ubah saiz-+=