Jakim terus pantau kiriman menghina Islam dan Nabi Muhammad

Masa Membaca:1 Minit, 10 Saat

LABUAN 22 Jun – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan terus memantau sebarang kiriman dalam talian yang didapati menghina Islam dan Nabi Muhammad, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary.

Beliau berkata terdapat beberapa  kes berkaitan kiriman dalam pelbagai platform media sosial yang dihadapkan ke muka pengadilan  dan ini menunjukkan keseriusan Jakim dalam menangani isu ini.

“Malaysia ialah negara yang penduduk majoritinya beragama Islam dan ajaran Islam perlu dihormati  di semua platform.

Jakim menerusi unit pemantauannya  peka terhadap kiriman dalam talian yang menghina Islam  dan Nabi Muhammad … kami menganggap ini sebagai satu kesalahan serius yang tidak sepatutnya dilakukan oleh mana-mana individu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selapas satu dialog awam bersama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan   (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Pusat Pungutan Zakat (Pusat Pungutan Zakat) di Kompleks Darul Kifayah di sini hari ini.

Ahmad Marzuk berkata adalah penting untuk mengekalkan perpaduan dan keharmonian masyarakat berbilang agama di dalam negara ini.

“Fenomena (kiriman yang menghina agama) di dalam negara ini masih berleluasa malah sebelum kami (Perikatan Nasional) mengambil alih kerajaan.

Kebebasan (dalam kiriman di media sosial) yang diberikan kerajaan tidak sepatutnya disalah guna sehingga menyinggung dan menghina agama lain yang mungkin menimbulkan ketegangan agama dan kaum,” katanya.

“Jakim akan terus bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk menangani kiriman dalam talian yang berbentuk provokasi dan menghina agama,” katanya.

– BERNAMA

 

Views:

460
Previous post Penyu naik ke pantai meningkat sepanjang PKP
Next post MTUC minta pihak berkuasa siasat dakwaan agensi pelancongan gagal bayar gaji pekerja sejak Mac