Kes denggi meningkat lebih 103 peratus

MACHAP JAYA 7 Mei – Jumlah kes denggi di Melaka sehingga minggu epidemiologi (ME) ke-17 berakhir pada 29 April lalu meningkat sebanyak 103 peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan negeri Ngwe Hee Sem berkata, sejumlah 322 kes direkodkan sehingga ME-17 berbanding hanya 158 tahun lalu.

“Berlaku peningkatan sebanyak 164 kes. Daerah Melaka Tengah merekodkan kes demam denggi tertinggi dengan 241 diikuti Jasin (52) seterusnya Alor Gajah (29).

“Selain itu juga terdapat 14 wabak dilaporkan seluruh Melaka sehingga ME-17, namun tidak membabitkan kematian setakat ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Rumah Terbuka Aidilfitri Dewan Undangan Negeri (DUN) Machap Jaya yang diadakan di Kompleks Japerun Mahcap Jaya, di sini, semalam.

Menurutnya Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Melaka mengesan empat lokaliti wabak aktif iaitu di Taman Perkota dan Jalan Sekolah, Kampung Padang Temu di daerah Melaka Tengah; Batu 21 1/2 Kampung Solok Dekat, Alor Gajah dan Taman Merlimau Baru di Jasin.

“Peningkatan ini agak membimbangkan dan saya meminta pihak yang terbabit termasuk pihak berkuasa tempatan (PBT) bersama-sama JKN mengadakan gotong-royong menghapuskan sarang pembiakan nyamuk aedes,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

991
Previous post Rumah terbuka eratkan hubungan kaum
Next post 860 bakal jemaah haji hadiri kursus Perdana Haji