Kes Pulau Batu Puteh: Sultan Johor terima laporan pasukan petugas khas

JOHOR BAHRU, 15 Mei – Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menerima laporan Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan oleh Kerajaan Persekutuan bagi menyemak isu dan tindakan perundangan berhubung kes Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar bersama dengan Pengerusi Pasukan Petugas Khas berkenaan Tan Sri Mohamed Apandi Ali mempersembah laporan itu serta taklimat kepada Sultan Ibrahim di Istana Polo, Johor Bahru.

Berangkat sama ke pertemuan itu ialah Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim.

Turut hadir Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Pada 29 Okt lepas, Kabinet telah bersetuju membentuk Pasukan Petugas Khas itu ekoran keputusan Kerajaan Persekutuan ketika pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2018 untuk tidak meneruskan permohonan semakan semula kes Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Sultan Ibrahim dilaporkan bertitah bahawa keputusan itu seolah-olah mengaku kalah sebelum memasuki gelanggang di ICJ walaupun ada penemuan bukti baharu yang memihak kepada Malaysia.

“Kenapa keputusan untuk tidak meneruskan permohonan itu diambil? Mengapa soal kedaulatan Johor seolah-olah tidak penting kepada kerajaan pada waktu itu?” soal baginda dalam satu kenyataan pada tahun lepas.

Pada pertemuan hari ini, Sultan Ibrahim sekali lagi menegaskan kepada Pasukan Petugas Khas bahawa sebab-sebab keputusan kerajaan Dr Mahathir untuk tidak meneruskan semakan semula kes itu di ICJ perlu dijadikan pengetahuan umum.

“Ini adalah soal kedaulatan negeri Johor. Rakyat Johor berhak untuk mengetahui mengapa Kerajaan PH Pakatan Harapan) mengambil keputusan sedemikian,” titah baginda. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

640
Previous post KPDNHEP pertimbang cadangan pamer notis larangan isi petrol bersubsidi di pintu sempadan
Next post Kanak-kanak perempuan meninggal dunia disyaki didera