Lihat gerhana bulan penuh di Masjid Cina, 8 November ini

Masa Membaca:1 Minit, 33 Saat

KRUBONG 26 Oktober – Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin), menjadi lokasi cerapan fenomena gerhana bulan penuh pada 8 November ini.

Mufti Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Wira Abdul Halim Tawil berkata, berdasarkan kiraan astronomi, fenomena itu dapat dilihat dalam tempoh kira-kira tiga jam antara 6.51 petang hingga 9.56 malam.

Beliau berkata, gerhana bulan penuh ini jarang-jarang berlaku dan orang ramai khususnya semua penduduk Malaysia berpeluang menyaksikan kejadian alam semesta ini.

“Pada hari tersebut, selain cerapan gerhana bulan, turut diadakan solat gerhana bulan penuh, perkongsian ilmu oleh ahli falak serta khutbah.

“Kita jangkaan kehadiran antara 800 hingga 1,000 akan datang untuk menyaksikan bukti kekuasaan dan kebesaran Allah S.W.T., selain majlis dijangka akan dihadiri Yang di-Pertua Negeri, Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam dan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali,” katanya ketika ditemui pada mesyuarat penyelarasan di Masjid Cina, di sini.

Menurut Abdul Halim, sebagai penghayatan kepada masyarakat, pengisian program dan khutbah akan dikeluarkan kepada pengurusan masjid di seluruh Negeri Melaka.

“Kita mengajak seluruh masyarakat Islam sama ada datang ke Masjid Cina untuk melihat fenomena ini bersama dengan Jabatan Mufti atau pergi ke masjid berdekatan untuk diberikan pengisian daripada sudut kerohanian, bacaan khutbah dan solat gerhana.

“Malah di Masjid Cina juga nanti, akan diadakan Perhimpunan Komuniti Falak yang akan menghimpunkan seluruh kelab-kelab falak dari 18 buah sekolah menengah di negeri ini serta dari institut pengajian tinggi (IPT) yang mana mereka akan adakan pameran serta simulasi,” katanya.

Beliau berkata, pada fenomena itu nanti, bulan, matahari serta bumi akan berada dalam satu garisan yang mana bumi akan berada diantara bulan dan matahari yang mana bulan akan kelihatan kemerah-merahan kerana ada biasan.

“Fenomena ini jarang berlaku, sekiranya cuaca mengizinkan pada hari tersebut, Insya-Allah ia dapat dilihat dengan mata kasar,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2283
Kongsi :
Previous post Barangan keperluan murah di DUN Rim setiap minggu
Next post Tiga kampung di Alor Gajah terjejas banjir
Ubah saiz-+=