LTAM dijangka beroperasi semula Mei ini

Masa Membaca:49 Saat

SERI NEGERI 6 Mac – Lapangan Terbang Antarbangsa Melaka (LTAM) dijangka ‘diaktifkan’ semula dengan kemasukan penerbangan dari luar negara mulai Mei depan.

Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri, Datuk Wira Abdul Razak Abdul Rahman berkata, satu penerbangan ‘shuttle’ dari luar negara dijangka akan beroperasi di LTAM sekali gus mampu menggalakkan kemasukan pelancong sempena Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024).

“Meskipun aset LTAM adalah di bawah tanggungan Kerajaan Pusat tetapi Kerajaan Negeri tidak akan hanya melihat ia terus dibiarkan dan kita akan mengambil langkah untuk menceriakan kembali LTAM dengan syarikat terlibat.

“Kita jangkakan mulai 1 Mei ini akan ada satu penerbangan dari luar negara memasuki LTAM ini, kita akan sediakan penerbangan terus dari China dan jadikan LTAM sebagai hab penerbangan ‘shuttle’ ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Muhammad Jailani Khamis (BN-Rembia) pada Persidangan Pertama Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Melaka Yang Kelima Belas di Dewan Undangan Negeri, di sini, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1976
Kongsi :
Previous post Lebih 1.5 juta pelancong direkodkan setakat 25 Februari 2024
Next post Zon Bebas Kenderaan: Hanya satu jalan ditutup 55 jam
Ubah saiz-+=