Melaka cari sukarelawan ‘house call’ bantu asnaf

Masa Membaca:48 Saat

MERLIMAU 12 September – Sukarelawan dalam bidang perubatan diperlukan bagi membantu program ‘house call’ dari untuk membantu golongan asnaf di negeri ini.

Exco Kesihatan dan Anti Dadah Negeri Dr Muhamad Akmal Saleh berkata, sukarelawan itu akan ditempat di klinik kesihatan berhampiran rumah bagi membolehkan mereka berkhidmat kepada masyarakat di kawasan masing-masing.

Jelasnya, antara tugasan untuk sukarelawan berkenaan adalah melakukan fisioterapi, menukar tiub makanan, penjagaan luka dan menukar tiub kencing.

“Kita memerlukan lebih ramai sukarelawan kerana ramai dalam kalangan golongan ini (asnaf) terbiar dari segi rawatan kerana mereka tidak mampu untuk menghantar pesakit ke klinik disebabkan faktor kekangan ekonomi.

“Jadi, kepada adik-adik yang sedang belajar perubatan seperti bidang ‘nursing’, Sains Kesihatan ataupun yang baru tamat pengajian dan sedang menunggu tawaran kerja, anda adalah dialu-alukan untuk menjadi sukarelawan,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Dr Muhamad Akmal berkata, kepada sesiapa yang berminat boleh mengisi borang di Google Form: https://forms.gle/e9SsWsv3jmuVswh68.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1572
Kongsi :
Previous post LTAM sibuk semula selepas tiga tahun
Next post Melaka bersedia jika berlaku banjir besar – Exco
Ubah saiz-+=