Melaka diiktiraf antara negeri paling bahagia di Malaysia

Masa Membaca:1 Minit, 17 Saat

BANDA HILIR 8 Ogos – Pengiktirafan Bandar Paling Bahagia, kepada empat pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini, sekali gus mengangkat Melaka sebagai antara negeri paling bahagia di Malaysia.

Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, menerusi Ranking Indeks Kebahagiaan Program Murninets 2021 semua PBT telah menerima pengktirafan berbanding cuma dua pada 2020.

Katanya, Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) mendahului ranking pada kedudukan ke-13 dalam negara daripada 127 bandar di Malaysia yang diiktiraf sebagai Bandar Paling Bahagia.

“MPAG telah menerima peratusan kebahagian sebanyak 98.17 peratus diikuti Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) pada ranking ke-26 dengan 91.97 peratus.

“Diikuti Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) pada ranking ke-33 dengan peratusan bahagia sebanyak 89.40 diikuti Majlis Perbandaran Jasin pada ranking ke-48 dalam negara dengan 85.48 peratus.

“Maka dengan peratusan diterima empat PBT ini, sekali gus telah mengangkat nama Melaka sebagai antara negeri paling bahagia di negara ini ,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Executive Talk Perundangan Perancangan Akta Perancangan Bandar dan Desa (Akta 172) Ke Arah Pembangunan Berdaya Huni bersama Ahli Majlis PBT Negeri Melaka, di sini, hari ini.

Hadir sama, Exco Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan negeri, Datuk Muhammad Jailani Khamis, Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Dr Muhamad Akmal Saleh, Ketua Setiausaha Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk M Noor Azman Taib, Ketua Pengarah Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia), Tpr Dr Alias Ramli, Pegawai Kewangan negeri, Datuk Salhah Salleh, Pengarah PLANMalaysia Melaka, Nor Jafni Zainuddin dan Datuk Bandar MBMB, Datuk Zainal Abu.

Views:

2443
Kongsi :
Previous post Penganjuran Karnival Sains Melaka tahun hadapan – Exco
Next post Guru wanita berkelubung rai kemerdekaan negara
Ubah saiz-+=