Monsun Timur Laut bermula 3 Nov hingga Mac 2022

Masa Membaca:1 Minit, 13 Saat

KUALA LUMPUR, 1 Nov – Hujan lebat dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor mulai November ini hingga awal Januari 2022, susulan peralihan Monsun Timur Laut yang dijangka bermula 3 Nov dan berterusan sehingga Mac tahun depan.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), hujan lebat juga dijangka lebih tertumpu di Sarawak serta Sabah pada awal Januari dan Februari 2022.

“Dalam tempoh ini (Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh), empat hingga enam episod hujan lebat dijangka berlaku. Selain itu, mulai hujung Januari hingga Mac 2022 dijangka cuaca agak kering di Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

“Kebanyakan tempat di Malaysia dijangka menerima hujan paras purata sepanjang Monsun Timur Laut kali ini. Hujan lebat berterusan untuk tempoh beberapa hari boleh mengakibatkan kejadian banjir di kawasan-kawasan berkedudukan rendah dan kawasan kerap banjir,” katanya dalam kenyataan hari ini.

MetMalaysia memaklumkan risiko kejadian banjir boleh menjadi lebih buruk sekiranya hujan lebat berlaku serentak dengan kejadian air pasang besar dan luruan ribut.

Katanya tiupan angin Timur Laut secara berterusan dan kencang boleh menyebabkan laut bergelora dan ombak besar di perairan Laut China Selatan manakala kawasan pantai negeri-negeri yang mengadap Laut China Selatan juga dijangka mengalami risiko kenaikan paras laut.

Justeru, jabatan itu menasihati orang ramai agar bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh dan sentiasa peka dengan amaran hujan lebat serta angin kencang dan laut bergelora yang dikeluarkan MetMalaysia melalui laman web serta media sosial rasminya dan aplikasi mobil myCuaca.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1267
Kongsi :
Previous post Patuh SOP dalam kemeriahan Deepavali- PM
Next post Hukuman penjara tiga tahun terhadap bekas Inspektor Polis kekal
Ubah saiz-+=