Panas berpanjangan, pesawah perlu tangguh penanaman padi – Exco

Masa Membaca:49 Saat

AYER KEROH 25 Mei – Kerajaan Negeri tidak menerima sebarang aduan berhubung kawasan tanaman padi seluas 1,836 hektar di negeri ini terjejas akibat fenomena cuaca panas yang melanda negara ketika ini.

Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri, Dr Muhamad Akmal Saleh berkata, semua pesawah bagaimanapun disarankan agar menangguhkan penanaman padi waktu ini selaras dengan laporan cuaca oleh Jabatan Meterologi Malaysia (METMalaysia).

Katanya, jika pesawah ingin meneruskan penanaman pada musim panas ini, ia perlu dirujuk kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri bagi memastikan sumber air mencukupi bagi pengairan sawah padi semasa proses penanaman.

“Jika berlaku sebarang kerugian oleh pesawah padi semasa fenomena ini, pesawah boleh mengemukakan laporan kerosakan tanaman ke Jabatan Pertanian Negeri Melaka untuk dipanjangkan ke Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM).

“Kelulusan bantuan bencana ini adalah di bawah bidang kuasa KPKM, jadi jika berlaku perkara tersebut pesawah perlu membuat laporan terlebih dahulu,” katanya ketika dihubungi Melaka Hari Ini (MHI).

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1901
Kongsi :
Previous post Black Eagles Korea curi tumpuan Agong
Next post Kanak-kanak perempuan maut digilis lori
Ubah saiz-+=