Pegawai dan dua anggota bomba cedera ketika padam kebakaran kilang

SUNGAI PETANI, 17 Jan – Seorang pegawai bersama dua anggota bomba cedera semasa bertugas memadamkan kebakaran di sebuah kilang memproses kertas terpakai di Taman Perindustrian Ria Jaya dekat sini pagi ini.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah Penguasa Kanan Bomba I Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata pegawai yang cedera itu ialah Muhd Farhan [email protected], 41, serta dua anggota Muhd Alawi Mohd Norizan, 34, dan Nurul Harfizah Ahmad, 41.

Beliau berkata mangsa yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Petani itu bergegas ke lokasi kejadian bersama anggota bomba lain selepas menerima laporan mengenai kebakaran itu pada 5.18 pagi.

“Setibanya di lokasi, didapati kebakaran membabitkan dua unit bangunan kilang memproses kertas terpakai dan semasa proses memadamkan kebakaran, tiga anggota kita mengalami kecederaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamadul Ehsan berkata Muhd Farhan cedera pada kaki kanan akibat ditimpa timbunan kertas manakala Muhd Alawi melecur pada leher akibat tali alat pernafasan (neck strap BA) melebur.

“Seorang lagi anggota, Nurul Harfizah mengalami cedera ringan pada pipi…kesemua mereka yang cedera ini telah dihantar untuk menerima rawatan di Hospital Sultan Abdul Halim, di sini,” katanya.

Mengenai kebakaran kilang itu, beliau berkata seramai 30 anggota serta pegawai bomba dari BBP Aman Jaya dan BBP Sungai Petani terlibat dalam operasi pemadaman api itu.

“Kami juga dibantu 10 Pasukan Bomba Sukarela (PBS) iaitu Semeling, Bedong, Sungai Petani, Merbok, Bakar Arang, Padang Lembu, Gurun, Kota Sarang Semut, Tanah Merah dan PBS Kepala Batas, Pulau Pinang,” katanya.

Beliau berkata peratus kemusnahan masih belum diketahui kerana operasi memadam kebakaran kilang itu masih berlangsung sekali gus punca dan jumlah kerugian juga belum dapat dipastikan.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

749
Previous post Nasib lebih 15 peniaga Kampung Jawa akan terbela – Exco
Next post Hilangnya ‘Legenda’ Kampung Jawa…