Banjir Sabah: Jumlah mangsa banjir di Sabah kekal 528 orang

Masa Membaca:1 Minit, 0 Saat

KOTA KINABALU, 3 Nov – Jumlah mangsa banjir di negeri ini kekal 528 orang daripada 162 keluarga yang masih berada di tujuh pusat pemindahan sementara (PPD) di tiga daerah iaitu Tenom, Beaufort dan Kunak, setakat pagi ini.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sabah dalam kenyataan memaklumkan Tenom, sebuah daerah di pedalaman negeri, menempatkan mangsa banjir teramai iaitu 443 orang daripada 139 keluarga yang dipindahkan ke lima PPS di daerah itu.

Rumah Kebudayaan Makakagas menempatkan 117 mangsa daripada 32 keluarga; Rumah Kebudayaan Kalang Kanar (29 mangsa, tujuh keluarga); Rumah Kebudayaan Gunting (33 mangsa, tujuh keluarga); Rumah Kebudayaan Pagukon (214 mangsa, 78 keluarga); dan Kompleks Sukan Tenom (50 mangsa, 15 keluarga).

“Trend semasa pemindahan mangsa dan bencana banjir di Sabah ketika ini adalah kekal, manakala cuaca baik di kebanyakan kawasan di Sabah pagi ini,” menurut kenyataan itu.

PPS di Dewan Datuk Seri Panglima Dun Banir di Beaufort pula menempatkan 57 mangsa daripada 17 keluarga, manakala Dewan Kampung Airport Tun Fuad di Kunak menempatkan 28 mangsa daripada enam keluarga.

Sementara itu, Jabatan Meterologi Malaysia meramalkan ribut petir di satu dua kawasan terutama di pedalaman pada sebelah petang dan malam di negeri ini hari ini.

— BERNAMA

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2023
Kongsi :
Previous post Khairy tekad laksana misi sukar tawan Sungai Buloh
Next post Dewan terbuka Orang Asli bukti Kerajaan Negeri tunai janji – KM
Ubah saiz-+=