Bank Inovasi Melaka dilancar Oktober – Exco

Masa Membaca:50 Saat

AYER KEROH 1 Jun – Kerajaan Negeri akan menubuhkan Bank Inovasi Melaka bagi membantu mengembangkan dan mengkomersialkan lagi produk inovasi dari negeri ini.

Exco Sains, Teknologi, Inovasi dan Komunikasi Digital negeri, Fairul Nizam Roslan berkata, penubuhan bank itu akan melibatkan kerjasama Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), syarikat berkaitan inovasi dan institusi pengajian tinggi.

“Bank ini dijangka memulakan operasi pada Oktober ini dan menjadi platform bagi mengkomersialkan produk inovasi serta reka cipta dihasilkan oleh mana-mana penyelidik di Negeri Melaka.

“Tidak kira pelajar sekolah, penuntut universiti, jabatan dan agensi kerajaan atau pihak swasta. Namun semakan akan dilakukan bagi memastikan kesahihan dan ketulenan inovasi berkenaan, jika tiada masalah kita akan patenkan,” katanya.

Beliau berkata, demikian ketika bersiaran menerusi Segmen Apa Khabau YB, di Konti Melaka FM di Jabatan Penyiaran Melaka, Jalan Taming Sari, di sini, hari ini.

Fairul Nizam berkata, platform itu diharap akan menyemarakkan lagi aktiviti perkongsian kepakaran dalam kalangan penyelidik di Negeri Melaka selain faedahnya bakal dinikmati rakyat.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2723
Kongsi :
Previous post Dari laut terus ke kuali
Next post Kerajaan Melaka lancar Tabung Bantu Muhammad Athif
Ubah saiz-+=