CAAM terima maklumat kemalangan udara babitkan sebuah helikopter di Cameron Highlands

Masa Membaca:59 Saat

PUTRAJAYA, 26 Okt – Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan menerima maklumat berhubung kemalangan udara membabitkan sebuah helikopter berhampiran Tanah Rata di Cameron Highlands, Pahang pada pukul 1.03 tengah hari hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif CAAM Datuk Chester Voo dalam satu kenyataan berkata helikopter jenis Airbus AS 355 F2 itu dikendalikan Layang Layang Aerospace Sdn Bhd, membawa seorang juruterbang dan lima penumpang ketika kemalangan.

Voo berkata helikopter dengan nombor pendaftaran 9M-SSW itu berlepas dari Kampung Gawin, Kelantan ke Tanjung Rambutan, Perak pada 12.20 tengah hari.

Beliau berkata Pusat Kawalan Operasi Kecemasan (EOC) CAAM dan Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautial (ARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) di Sepang diaktifkan segera pada 1.11 tengah hari.

“Unit mencari dan menyelamat pertama melalui jalan darat telah digerakkan ke lokasi kejadian 19 minit kemudian dan usaha mencari dan menyelamat masih dijalankan,” katanya.

Voo berkata siasatan lanjut akan dilaksanakan oleh Biro Siasatan Kemalangan Udara di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia mengikut Bahagian 26 Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam 2016.

Menurut Ketua Polis Pahang Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf, lima anggota pasukan perubatan serta seorang juruterbang selamat dalam kemalangan itu.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

5712
Kongsi :
Previous post Helikopter bawa petugas perubatan terhempas di Brinchang, kesemuanya terselamat
Next post Transformasi Merlimau jadi kampung minda kelas pertama
Ubah saiz-+=